Novi laptop, koji je napravljen u Rusiji, omogućava da se bezbjedno čuvaju strogo povjerljivi podaci.

Laptop je projekat kompanije „Roselektronika“ koja je dio holdinga „Rosteh“.

Računar ima ruski operativni sistem MSVS i modul za pouzdano preuzimanje podataka „Sobolj“ koji pruža zaštitu od neovlašćenog pristupa, naveli su u kompaniji. Prema riječima proizvođača, uređaj omogućava bezbjedan rad sa strogo povjerljivim podacima.

Laptop se najčešće koristi prilikom terenskih ispitivanja tehnike, vojnih vježbi i operacija. U „Roselektronici“ su rekli da će težina laptopa biti smanjena za 30 odsto i da neće izgubiti na kvalitetu zahvaljujući leguri magnezijuma. Detaljnije karakteristike uređaja nisu otkrivene.

Proizveden je u fabrici „Luč“ (Zrak) koja je dio koncerna „Sazviježđe“.

Generalni direktor fabrike „Luč“ je saopštio da su za ovaj laptop zainteresovani kupci iz naftne industrije.

Prema njegovim riječima, kompjuter omogućava da se napravi pouzdana IT infrastruktura koja ne zavisi od teritorijalnih ili klimatskih uslova.

Sredinom ljeta je ruska kompanija „3Logic Group“ predstavila laptop koji može da zamijeni uređaje sličnog tipa iz inostranstva. Laptop je napravljen za državne kompanije i komercijalne organizacije i nije planiran za široku upotrebu.

(B92 via Sputniknews)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.