GeForce RTX 2060 sa 12 GB VRAM-a bi navodno trebalo da stigne 7. januara. Međutim, jedan od ruskih modder-a nije želio dačeka Nvidiju, pa je odlučio da u radionici sam napravi takvu grafičku karticu

 

Ruski modder VIK-on, poznat po proširenju VRAM-a RTX 2070 i RTX 3070 grafičke kartice sa 8 na 16 GB i RTX 2080 Ti s 11 na 22 GB, odlučio je da uzme GeForce RTX 2060 grafičku i udvostruči joj VRAM.

VIK-on je koristio Asus RTX 2060 Turbo model, koji je modifikovan novom fazom sistema napajanja. Kao memoriju koristio je Samsung K4ZAF325BM-HC14 čipove od 2 GB, s kojima je zamijenio postojeće čipove od 1 GB.

Program GPU-Z ispravno je prikazao modifikovanu karticu s dvostrukom količinom VRAM-a (12288 MB). Modder je ukazao i na povremene probleme s prikazom crnog ekrana, koji mogu da se riješe stavljanjem kartice u „performance mod“ u Nvidia Control Panel 3D.

VIK-on je također provjerio performanse modifikovane kartice u Unigine Superposition benchmarku i u rudarenju kriptovalute Ethereum. Dodatnih 6 GB video memorije praktično nije dovelo do povećanja performansi u odnosu na original sa 6 GB.

Na kraju, ostaje nam da čekamo 7. decembar kada Nvidia planira da otkrije GeForce RTX 2060 sa 12 GB VRAM-a. Za ovu grafičku karticu se ne zna hoće li da doživi još neke promjene u specifikacijama, osim dvostruko više VRAM-a.

(PC Chip)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.