Ruski robot koji se pravi u okviru projekta „Teledroid“ biće napravljen kao antropomorfni robot bez nogu koji će raditi na spoljnoj površini MSS

 

Novi ruski svemirski robot, koji se pravi za rad na površini Međunarodne svemirske stanice (MSS), biće proizveden u nekoliko primjeraka. Jedan od njih će moći da ide u kosmos, drugi će ostati na Zemlji, a treći može biti uništen, izjavio je izvršni direktor Naučno-proizvodnog udruženja „Androidna tehnika“ Evgenij Dudorov.

„‘Teledroid’ (projekat za izradu robota za rad na površini Međunarodne svemirske stanice) biće napravljen u dva-tri primjerka. U pitanju su konačna verzija, koja će poletjeti u svemir, njena vjerna kopija, koja će ostati na Zemlji. Biće i još nekoliko varijanti koje su potrebne za razvoj tehnologija. Ne isključujem mogućnost da bi, u okviru mnogobrojnih testova, jedan od finalnih primjeraka mogao da bude uništen“, objasnio je Dudorov.

On je podsjetio da neki proizvođači opreme prave do pet identičnih primjeraka za razne testove prije lansiranja u svemir zbog zahtjeva za svemirskom tehnikom.

„Vjerna kopija koja ostaje na Zemlji. Neophodna je kako bi u slučaju vanredne situacije sa robotom u svemiru bilo moguće simulirati sličnu situaciju na Zemlji, shvatiti uzroke i sve popraviti“, objasnio je Dudorov.

Robot koji se pravi u okviru projekta „Teledroid“ biće napravljen kao antropomorfni robot bez nogu koji će raditi na spoljnoj površini MSS. U februaru 2020. godine objavljeno je da je završen nacrt i tehničko projektovanje tog sistema. Lansiranje robota u svemir planirano je za 2024. godinu.

 

Fjodor kao uzor novom robotu

 

Dudorov je dodao je da će ruski robot „Fjodor“, koji je letio u svemir, biti upotrebljen za testiranja tehnologija, koje će zatim da budu iskorišćene na novom ruskom svemirskom robotu.

Androidni robot „Fjodor“ napravile su kompanije „Androidna tehnika“ i Fond za perspektivna istraživanja. Eksperiment sa robotom na Međunarodnoj svemirskoj stanici izveden je sa kosmonautima Aleksejem Ovčinjinom i Aleksandrom Skvorcovom.

Brod „Sojuz MS-14“ sa robotom lansiran je u nisku Zemljinu orbitu 22. avgusta. Pet dana kasnije, brod se spojio sa Međunarodnom svemirskom stanicom. „Sojuz MS-14“ napustio je stanicu 6. septembra i izveden je iz orbite.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.