Suočena s izvoznim ograničenjima, Nvidia odgađa izdavanje svog H20 AI čipa u Kini do prvog kvartala 2024., što utiče na njene napore da zadrži tržišni udio u odnosu na lokalne konkurente poput Huaweija.

 

Nvidia je obavijestila kineske kupce o odgađanju lansiranja svog čipa s vještačkom inteligencijom H20 kako bi se uskladila sa pooštrenim izvoznim propisima SAD-a. Prvobitno zakazano za 16. novembar, izlazak se sada očekuje u prvom tromjesečju naredne godine, uz integracijske izazove koji se navode kao uzrok, prema povjerljivim izvorima. Kašnjenje može ugroziti Nvidijinu tržišnu poziciju u Kini, gdje se želi oporaviti nakon što joj je zabranjeno isporučivanje naprednih AI čipova zbog američkih izvoznih pravila.

Pored H20, Nvidia razvija još dva čipa, L20 i L2, kako bi se pridržavala novih izvoznih propisa. Dok L20 ostaje na rasporedu, informacije o statusu L2 su nedostupne. A800 i H800, predstavljeni kao alternative za kineske kupce u novembru 2022., bili su prvi odgovor Nvidije na izvozna ograničenja koja je nametnula američka vlada.

Ovi čipovi, uključujući H20, L20 i L2, uključuju najnovije Nvidijine AI karakteristike, ali su prošli prilagođavanja računarske snage kako bi bili u skladu sa američkim propisima, prema SemiAnalysis. Izvozna ograničenja su stvorila prilike za konkurente poput Huaweija da osiguraju narudžbe koje bi inače išle Nvidiji, čiji GPU-ovi dominiraju tržištem umjetne inteligencije. Naime, kineski tehnološki gigant Baidu je navodno dao značajnu narudžbu za Huawei AI čipove, predviđajući izazove u nabavci od Nvidije u budućnosti zbog ograničenja izvoza iz SAD-a.

(IT mixer / IndiaExpress)