​Google je objavio petu i posljednju Android 12 beta verziju za Pixel telefone (uključujući Pixel 5a) i nekoliko uređaja drugih proizvođača, dajući vam još jedan pogled u najanoviji softver IT giganta, prije nego što stigne gotova verzija.

Imate posljednju priliku da isprobate Android 12 beta prije zvaničnog debija. Beta 5 je verzija za izdanje sa uobičajenim ispravkama u posljednjem trenutku i poboljšanjima performansi, pa ne očekujte velike promjene od beta 4 ili čak beta 3.

Pročitajte još: Briar – android aplikacija za komunikaciju bez interneta

Završeni softver treba da se pojavi negdje u „nedjeljama koje su pred nama“, saopštio je Google. Ako bude kao do sada, samo će vlasnici Pixela prvo dobiti Android 12 – korisnici telefona drugih proizvođača moraće da sačekaju da ostali prilagode i primijene svoja izdanja u narednim mjesecima.

Dizajn Material You ostaje najuočljivija promjena u Androidu 12, uključujući sveobuhvatno osvježavanje interfejsa, fluidnije animacije, kao i teme u boji koje se prilagođavaju vašoj pozadini. Vidjećete i više funkcija privatnosti, uključujući namjensku kontrolnu tablu privatnosti, kao i dugmad i indikatore upotrebe za kamere i mikrofone.

Postoje i suptilnija poboljšanja ispod haube, poput automatskog rotiranja zasnovanog na kameri i pretraživača na uređaju koji pomaže u pronalaženju sadržaja u vašim aplikacijama. Ovo u nekim aspektima nije ogroman skok, ali bi mogao pružiti nešto svježe i novo Androidu ako ste smatrali da su prethodna izdanja bila malo zastarjela.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu