Neštašica, preprodavci i ekonomski kolaps zbog pandemije su samo neki od problema koji muče PC entuzijaste, a čak i oni koji uspiju da se dokopaju novih grafičkih kartica, moraju da izdvoje dosta više novca od cijene koju je proizvođač preporučio

 

Tu mukama nije kraj, jer je novo povećanje cijena grafičkih kartica već u pripremi, prvenstveno u Sjedinjenim Državama. Tamo je Trampova administracija odlučila da takse na PC hardver koji dolazi iz Kine podigne sa 7,5 na 25%.

Proizvođač ASUS je među prvima to potvrdio i poslao je obavještenje potrošačima da će ih sačekati više cijene od očekivanih.

Tarife zbog ekonomskog rata između Kine i Sjedinjenih Država nisu problem ostatka svijeta. Međutim, ASUS u svojoj izjavi za javnost ne navodi samo to kao razlog rasta cijena, već se spominje i porast cijena za komponente, troškovi produkcije i logističke aktivnosti.

Ovo, nažalost, može da znači da povećanje cijena grafičkih kartica očekuje čitav svijet, s tim što će ono biti blaže nego u SAD.

Videćemo kada će se oglasiti drugi proizvođači. U međuvremenu, Nvidia će 12. januara predstaviti nove grafičke čipove, potencijalno one namijenjene laptop računarima.

(play.co.rs)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.