OnePlus je otkrio svoj najnoviji pametni sat, OnePlus Watch 2, tokom MWC 2024, namjeravajući se takmičiti se sa Samsungovim Galaxy Watch 6 i Apple Watchom. Značajan odmak od njegovog prethodnika je usvajanje Wear OS-a, koji omogućava pristup širokom spektru aplikacija iz Play Store-a. Uređaj uvodi Hybrid OS mod, strateški dizajniran da optimizira vijek trajanja baterije, i može se pohvaliti impresivnim trajanjem upotrebe do 100 sati.

Debitirajući na tržištu pametnih satova 2021., OnePlus se suočio s izazovima jer je njegova početna ponuda, iako robusna i dobro izgrađena, patila od ograničene raznolikosti aplikacija zbog upotrebe RTOS-a. OnePlus Watch 2 nastoji da se iskupi prihvatanjem najnovijeg Google sistema, Wear OS 4, i ističe se kao pionir Hybrid OS-a, uključujući inteligentne Googleove optimizacije za poboljšanje autonomije baterije.

Moderni pametni satovi obično rade sa dva procesora i operativnim sistemom, a OnePlus Watch 2 nije izuzetak. Koristeći Wear OS za zahtjevne zadatke i RTOS za senzore, obavijesti i Always-On Display, očekuje se da će prelaz između dva čipa biti lakši uz Googleove optimizacije. Snapdragon W5 Gen 1 služi kao primarna komponenta, a BES 2700 djeluje kao mikrokontroler male snage (MCU) za efikasnu obradu.

Opremljen značajnom baterijom od 500 mAh, OnePlus Watch 2 parira Galaxy Watch 5 Pro, obećavajući do 100 sati korištenja – značajno dostignuće u industriji u kojoj premium pametni satovi obično traju najviše dva dana. Ovo postignuće će vjerovatno postaviti mjerilo za buduća izdanja, jer se očekuje da će konkurenti usvojiti slične optimizacije hibridnog interfejsa Wear OS-a.

Dodatne specifikacije OnePlus Watch 2 uključuju 2 GB RAM-a, 32 GB prostora za pohranu i kućište od nehrđajućeg čelika sa MIL-STD-810H, IP68 i 5ATM vojnom zaštitom od udaraca, vode, prašine i ronjenja do 50 metara. Uređaj ima 1,43-inčni AMOLED ekran rezolucije 466 x 466 piksela i 326 PPI, prekriven izdržljivim safirnim staklom.

Funkcije fokusirane na zdravlje obuhvataju senzore otkucaja srca, nivoe kiseonika u krvi (SpO2), maksimalan kiseonik tokom vežbanja (VO2 Max), praćenje sna sa detekcijom hrkanja i dvofrekventni GPS. Opcije povezivanja su ograničene na Wi-Fi i Bluetooth, bez podrške za 4G LTE. Čini se da je OnePlus Watch 2 spreman da napravi značajan utjecaj na tržištu pametnih satova sa svojim robusnim karakteristikama, produženim vijekom trajanja baterije i poboljšanom dostupnošću aplikacija.