Preko hiljadu Android korisnika je prijavilo da su njihovi Android telefoni zaraženi noovotkrivenim spyware programom

 

Taj maliciozni program koji inficira Android telefone okarakterisan je kao spyware, zbog toga što snima zvuk i video u realnom vremenu, preuzima fajlove i obavlja različite druge aktivnosti iz domena nadgledanja i špijuniranja.

Istraživači sajber bezbjednosti iz Zimperiuma su otkrili 23 aplikacije koje su prikriveno instalirale spyware, koji je nazvan PhoneSpy.

Pored prisluškivanja i krađe dokumenata, spyware može da prenosi podatke o GPS lokaciji, da modifikuje WiFi konekciju i sprovodi napade koji kradu lozinke na Facebook, Instagram, Google i drugim servisima.

Najveći broj dosadašnjih žrtava je iz Južne Koreje. Zimperium ne odbacuje mogućnost da su Android korisnici iz drugih zemalja takođe bili meta napada.

Za sada nema informacija o tome ko stoji iza PhoneSpy napada, a kampanja je aktivna od srijede i sprovodi se preko veb protoka ili društvenog inženjeringa.

Korisnicima Android uređaja se preporučuje da paze koje aplikacije instaliraju i odakle ih preuzimaju.

(Arstechnica)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.