Subaru predstavio SUV Solterra, svoj prvi električni automobil koji bi trebalo da se na tržištu pojavi sredinom sljedeće godine

 

Ove nedjelje je zvanično predstavljena Solterra pri čemu smo saznali većinu informacija o modelu s kojim Subaru napada tržište električnih automobila.

Prilikom najave svog prvog električnog vozila iz Subaru-a su komentarisali da će Solterra biti osnova njihovih planova vezanih za elektrifikaciju. Iako je riječ o električnom automobilu, svi postojeći vozači njihovih automobila moći će da osjete da je riječ o pravom Subaruu.

Solterra je napravljena na posebnoj platformi za električna vozila koju je Subaru razvio u saradnji s Toyotom.

carVertical banner - sponsored

Kad se sljedeće godine ovaj automobil pojavi u prodaji, biće dostupan u dvije verzije. Jedna verzija imaće pogon na prednje točkove (jedan motor snage 150 kW, odnosno 201 KS). Druga verzija će imati pogon na sva četiri točka (dva motora ukupne snage 160kW, 214KS).

Subaru Solterra

Oba modela imaće istu bateriju, a riječ je o 71,4 kWh bateriji koja bi, prema predviđanjima iz Subaru-a, trebala biti dovoljna za domet veći od oko 460 km s jednim punjenjem. Te informacije se odnose na WLTC standard. Prema EPA standardu, taj domet bi ipak trebalo da bude manji, objasnili su na stranici Electrek.

Automobil podržava i brzo punjenje baterije do 150 kW. Pri takvim brzinama baterija bi se mogla napuniti do 80 posto kapaciteta za oko pola sata.

Treblo bi naglasiti da se sve objavljene informacije odnose na japansku verziju. Informacije o američkoj i evropskoj verziji trebalo bi uskoro da budu objelodanjene. Ipak, ne bi trebalo da se previše razlikuju od verzije namijenjen japanskom tržištu.

Kao jednog od konkurenata ovom električnom SUV-u na spominje se Rivianov model R1S. A razlog je što je kompanija Rivian izašla na berzu, kao i velikom interesu za ovu kompaniju čija je tržišna vrijednost sada veća od 100 milijardi dolara. Izgleda da bi Rivian mogao krenuti Teslinim stopama i da će njihovi automobili biti velika konkurencija električnim vozilima tradicionalnih kompanija.

Tačan datum početka prodaje, odnosno isporuka Subaru Solterra-e još nije poznat (spominje se sredina sljedeće godine). Nije poznato ni koliko će iznositi cijena ovog automobila.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.