Rivian, kompanija u kojoj udjele imaju Amazon i Ford izašla je na berzu

 

Rivian izašao na berzu, a cijena dionice tokom prvog dana trgovanja skočila za skoro 30 posto. IPO Riviana prošao je iznad svih očekivanja pa se nakon prvog dana trgovanja vrijednost kompanije približila skoro 100 milijardi dolara. Preko noći je postala jedna od najvrijednijih automobilskih kompanija.

Po tržišnoj vrijednosti, Rivian kompaniju sada u leđa gledaju kompanije poput GM-a, Forda, BMW-a, Hyundaija i brojnih drugih velikana automobilske industrije.

Prije izlaska na berzu, analitičari su nagađali da bi cijena dionice prilikom IPO-a mogla iznositi između 57 i 62 dolara, da bi s vremenom ta predviđanja rasla na iznad 70 dolara po dionici.

carVertical banner - sponsored

Rivian je debitovao na berzi s cijenom od 78 dolara po dionici. Dan je završio u plusu od skoro 30 posto i svoj prvi berzovni dan završio s cijenom jedne dionice većom od 100 dolara. Maksimum tokom jučerašnjeg trgovanja iznosio je 119 dolara.

Veliki novac koji su investitori uložili u Rivian u nadi da će, kako su to komentirali na Business Insideru, kompanija postati nova Tesla. To, naravno, nije bazirano na dosadašnjem poslovanju, već na velikoj perspektivi i elektrifikaciji tržišta.

U posljednjem kvartalu prihodi kompanije trebalo bi da iznose oko milion dolara. Tokom tog tromjesečnog razdoblja zabilježen gubitak od skoro 1,3 milijarde dolara.

Rivian je nedavno počeo s prvim isporukama svog pickupa R1T, a u ponudi imaju i SUV model R1S. Međutim, najveća zarada očekuje se od prodaje električnog dostavnog kamiona.

Oni su sa Amazonom do kraja decenije dogovorili isporuku čak 100 hiljada modela dostavnih kamiona, a do kraja sljedeće godine trebalo bi da isporuče prvih 10 hiljada komada.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.