Izvršni direktor kompanije Amazon, Jeff Bezos, rekao je da je kompanija naručila 100.000 električnih dostavnih vozila iz startupa Rivian. Najava je uslijedila tokom događaja u četvrtak u Washingtonu, DC gdje je Bezos predstavio sveobuhvatni plan Amazona za borbu protiv klimatskih promjena.

Bezos je rekao da očekuje da će na putu do 2024. godine biti 100.000 Rivian kombija, izvještava reporter USA Today-a Nathan Bomey. Prvi kombiji pošli su na put 2021. godine, a prototipovi će možda stići čim 2020. Nekoliko minuta nakon Bezosove najave, stariji potpredsjednik kompanije Amazon za operacije Dave Clark tvitnuo je renderovanje vozila.

Rivian je relativno novo ime u industriji električnih vozila, jer je svoj pikap i SUV predstavio tek krajem novembra 2018. No, kompanija posluje u nedogled od 2009. Prvobitno osnovana da bi napravila nešto što se nadmetalo s Teslinim prvim automobilom, roadster sa sjedištem u Lotusu, generalni direktor Riviasa RJ Scaringe na kraju je kompaniju usmjerio prema segmentu kupaca akcijski-avanturističkih potreba.

Pročitajte još: Džef Bezos otkrio koje su njegove tri ključne tajne za produktivnost

Rivian je ove godine uložio veliki napor u prikupljanje sredstava, a kompanija je osigurala ogromne investicije od velikog broja glavnih igrača, uključujući Amazon. Kompanija Bezos vodila je krug finansiranja u iznosu od 700 miliona dolara prošlog februara. U aprilu je Ford najavio investiciju u Rivianu u iznosu od 500 miliona dolara, za koje su kompanije navele da će rezultirati novim električnim vozilom koje će prodavati auto gigant. Rivian je nedavno primio investiciju u iznosu od 350 milijuna dolara od Cox Automotive, velikog imena u maloprodajnom i logističkom svijetu.

Rivian je dosad pokazao dva vozila: R1T pikap i R1S SUV. Izgrađen na istoj tehnološkoj platformi, Rivian tvrdi da će njegova vozila – koja će se kretati oko 70 000 dolara – moći samo jednim punjenjem prijeći oko 650 kilometara, dostići 100 kilometara na sat za manje od tri sekunde i na kraju moći voziti sami u nekom svojstvu.

Danas, Bezosova najava otkriva treće vozilo u Rvianovoj novonastaloj liniji: dostavni kombi. Predlaže da se, umjesto da se fokusira isključivo na off-road segment, startup osvrće i na komercijalna vozila.

(TheVerge)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.