U Kini je počeo MWC Shanghai 2019, a jedna od najvećih najava na konferenciji dolazi iz Oppo-a. Dongguan-bazirani proizvođač predstavio je svoju prvu „Under-Screen“ selfi kameru ispod ekrana o kojoj se već govorkalo ranije ovog mjeseca. Oppo-va selfi kamera smještena je ispod ekrana,  čime je omogućen pregled cijelog ekrana bez ikakvih izreza ili pop-up mehanizama.

Kako bi tehnlologija radila kako treba, Oppo je uveo i prilagođeni displej i modul kamere. Dio ekrana koji se nalazi iznad sočiva je napravljen od jedinstvenog visoko-transparentnog materijala sa redizajniranom strukturom piksela kako bi se osigurala optimalna transmisija svjetlosti. Kamera je takođe posebna – dolazi sa velikim otvorom blende, velikim senzorom i većom količinom piksela za borbu protiv bilo kojeg prelamanja svjetla.

Kamera obično fotografiše kada svetlost pogodi senzor kroz optiku, ali postojanje čvrstog materijala na vrhu može da učini sliku prilično mutnom. Oppo je rekao da postoje tri algoritma za poboljšanje performansi kamere bez ugrožavanja performansi ekrana.

Prvi algoritam je White Balance – Oppo je napravio ciljana podešavanja i kalibrisao boju prema bilo kojim izvorima svjetlosti koji bi mogli ometati sliku. Zatim, tu je HDR algoritam koji smanjuje preeksponirana osvjetljenja i povećava svjetlinu u sjenama. Algoritam uklanjanja zamagljenja se bori sa pitanjem postojanja čvrstog materijala na vrhu sočiva; radi na povećanju oštrine slike.

Oppo je rekao da isporučuje “futuristički, bezglavi, unibody i visoko prepoznatljivi pametni telefon”, ali je ostao šutljiv na bilo koje specifikacije, cijene ili dostupnost. Sve što je rečeno u saopštenju za štampu je da se očekuje da će pametni telefon sa tehnologijom biti lansiran „u bliskoj budućnosti“, jer kvalitet slike trenutno nije ni blizu savršenstva.

(The Verge)