Američki savezni sud u Vašingtonu otpečatio je optužnicu po kojoj se jedan državljanin Srbije, Amerikanac, Španac i Slovenac terete za reketiranje i zavjeru da izvrše bankovnu prevaru preko „Darkcode“, velikog kompjuterskog hakerskog foruma.

Mentor Lenići, 35-godišnji državljanin Srbije, i Matjaž Škorjanc (32), obojica iz Slovenije, zajedno sa španskim državljaninom još se nalaze u bjekstvu, a svaki od optuženih mogao bi biti osuđen na 50 godina zatvora.

Američke vlasti izdale su naloge za hapšenje, dok je američki državljanin Tomas Makormik (26) uhapšen prošlog decembra, nekoliko dana nakon što su zapečaćene optužnice podnijete, navodi se u saopštenju američkog državnog tužioca.

Za Makormika se tvrdi da je posljednji administrator „Darkcode“, koji je navodno kreirao Škorjanc, inače prvi administrator, prenosi slovenačka agencija STA.

„Darkod“ je bio zatvoreni onlajn forum na kom su se okupljali međunarodni hakeri i drugi sajber-kriminalci kako bi razvili, kupili, prodali, trgovali i djelili hakerske alate.

Zatvoren je 2015. godine u velikoj međunarodnoj operaciji nazvanoj „Prekriveni horizont“, sprovedenoj u 19 zemalja.

Istragu je vodila terenska kancelarija FBI u Vašingtonu uz pomoć Evropola i njihovog Evropskog centra za sajber-kriminal.

Četiri osumnjičena lica optužena su da su dobijala pristup bankovnim računima i kreditnim karticama kako bi počinila krađu identiteta, čime su prouzrokovala štetu od 4,5 miliona dolara u periodu između 2008. i 2013. godine.

Škorjanc je takođe optužen za kreiranje zlonamernog softvera Baterflaj ili Mariposa botneta i prodaju na „Darkcode“.

Škorjanc, inače, ima kriminalni dosije u Sloveniji. U decembru 2013. osuđen je na četiri godine i deset meseci zatvora, kao glavni kreator Mariposa botneta, preneo je Tanjug.

Lenići, jedan od njegovih saradnika, izjasnio se krivim na pretpretresnom ročištu 2012. godine, postigavši dogovor sa Tužilaštvom da dobije godinu i tri meseca zatvora.

(sputniknews)