Ruski orao kojeg su naučnici pratili pomoću dži-pi-es ogrlice odletio je van zemlje i u roaming-u “napravio“ ogroman račun.

Stepski orao po imenu Min, koji je bio opremljen uređajem koji je trebalo da tekstualnim porukama šalje koordinate istraživačima, odletio je u Kazahstan, 5.600 kilometara daleko odakle je uređaj koji mu je bio prikačen slao stotine tekstualnih poruka, a koje su kasnije plaćene po roaming tarifi.

Min je, kako prenosi RTS, najprije odletio u područje koje nije imalo pokrivenost signalom, što je značilo da su sve poruke, koje je u tom periodu trebalo da pošalje, sačuvane tako da se pošalju kasnije kada dobije signal.

Pročitajte još: Najskuplji proizvodi koje je Apple ikada prodao

Orao je, međutim, prevalio gotovo 5.600 kilometara i kada je ušao na teritoriju sa mobilnom pokrivenošću, sve zaostale poruke su poslate.

Kako je ispričala jedna od naučnica Elena Šnajder, odjednom su stigle stotine preskupih poruka, a račun koji orao je napravio u roamingu na kraju je bio više desetina hiljada rubalja.

Inače, naučnici iz ruskog Centra za rehabilitaciju divljih životinja u Novosibirsku stalno nadgledaju 13 ptica.

(NN / Tanjug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.