Jedan od najmanjih, potpuno funkcionalnih, računara na svetu – Raspberry Pi, od svog pojavljivanja, služi kao osnova za razne modifikacije i nove „uradi sam“ projekte, pa i uovom slučaju da se napravi oružje. Naravno ne pravo, u pitanju je model.

Ako ni jedna dosadašnja modifikacija „maline“ nije bila smrtonosna, onda je ova prva.

Tim pod imenom Mert Arduino, na sajtu Hackster.io, obajvio je svoj „uradi sam“ projekat u kome je Raspberry Pi poslužio za izradu autonomnog pištolja opremljenog detektorom pokreta.

Pištolj koristi Raspberry Pi 3 Model B+, Stepper Motor HAT (dodatak za instalaciju motora koji ga pokreću), relejni modul i Raspberry Pi kameru. Mert Arduino navodi da bi naprednijem „uradi sam“ Raspberry Pi entuzijasti bilo potrebno oko četiri sata napravi ovo oružje.

Pročitajte još: NASA hakovana “jeftinim” Raspberry Pi kompjuterom

Ovo automatsko „mitraljesko gnezdo“ detektuje pokret i počinje da puca čim uoči metu.

Mert Arduino nije Raspberry Pi povezao sa pravim oružjem, već sa laserskim pokazivačem kako bi demonstrirao njegovu funkcionalnost bez mogućnosti da neko bude povređen.

Sličan sistem, u koji je ugrađeno pravo automatsko oružje (sentry gun), koje detektuje pokrete svega što se miče pred njim, a veće je od zeca, koristi Južna Koreja na granici sa svojim sjevernim susedom.

Nije poznato da li njime upravlja Raspberry Pi…

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.