Gejmeri se ponekad previše „užive“ u video-igre, pa se zamuti granica između stvarnosti i virtuelnog svijeta, a to je izgleda slučaj sa jednom popularnom franšizom – Grand Theft Auto (GTA)

 

Zakonodavci u Čikagu izvještavaju o povećanom broju otimanja automobila i motora, što povezuju sa GTA franšizom, jer je u tim video-igrama ovakvo ponašanje likova česta pojava.

Tako portal Fox 32 Chicago piše da su stanovnici Ilinoisa (Čikago) sve češće na meti tinejdžera. Oni dotrče do njihovih vozila, a onda ih izbace iz njih uz prijetnju oružjem ili uz jednostavnu primjenu sile, kao u Grand Theft Auto.

Samo ove nedjelje, jedan 16-godišnjak i dvojica 15-godišnjaka privedeni su zbog takvih incidenata. Prošlog petka, napadnut je policajac koga su u stilu likova iz video-igre takođe opljačkali tinejdžeri.

Mada nema čvrste veze između zločina sa GTA franšizom i zločina, filantrop iz Čikaga Early Walker je pokrenuo inicijativu kojom bi zabranila prodaja nasilnih video-igara mladim gejmerima. Već pet država u svijetu je zabranilo ili cenzurisalo GTA.

Ukoliko ova inicijativa uspije, oni koji budu htjeli da kupe neki od GTA naslova moraće da pokažu ličnu kartu. S njom će da dokažu da su punoljetni, inače u granicama Čikaga neće moći da obave kupovinu.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.