Prema novom istraživanju sa Univerziteta Kolumbija, otisci prstiju na ljudskim rukama nisu toliko jedinstveni kao što se dosad vjerovalo. Ovo otkriće ima potencijal značajno uticati na forenzičku nauku, posebno u rješavanju zločina. Vještačka inteligencija, poznata kao „duboka kontrastna mreža“, razvijena od strane naučnika sa pomenutog univerziteta, pokazala je sposobnost predviđanja pripadnosti otisaka prstiju različitih prstiju iste osobe sa tačnošću od 77 odsto, prenosi portal Nezavisne.

Ovo istraživanje dovodi u pitanje dugogodišnje vjerovanje u jedinstvenost „intrapersonalnih otisaka prstiju“, što je imalo značajan uticaj na forenzičku praksu. Tradicionalno, vjerovalo se da su otisci prstiju različitih prstiju iste osobe jedinstveni, što bi otežalo policiji povezivanje otisaka sa jednom osobom, ako bi počinilac ostavio otiske na različitim mjestima zločina.

Naučnici su obučili vještačku inteligenciju na bazi podataka od 60.000 otisaka prstiju, fokusirajući se na uglove i zakrivljenosti vrtloga i petlji u centru otiska prsta. Rezultati su pokazali da je ova metoda mogla predvidjeti pripadnost otisaka sa različitih prstiju iste osobe sa visokom preciznošću.

Doktor Hod Lipson, nadgledavajući studiju, izrazio je mišljenje da bi ovo otkriće moglo dovesti do ponovnog otvaranja starih slučajeva i čak oslobađanja nevinih ljudi. Ova tehnika se razlikuje od tradicionalnih metoda koje se fokusiraju na detaljne karakteristike minucija, grananja i završetaka brazda otisaka prstiju.

Iako je otkriveno da otisci prstiju nisu toliko jedinstveni međusobno kao što se mislilo, vjerovatnost da dvije osobe dijele identične otiske prstiju i dalje je izuzetno niska, procjenjujući se na manje od jedan prema 64 milijarde. Različiti faktori, poput genetike, dužine pupčane vrpce, položaja u materici, krvnog pritiska, ishrane i brzine rasta prsta, doprinose jedinstvenosti otisaka prstiju, čime se održava visok nivo individualnosti. Ovo istraživanje pruža uvid u mogućnosti primjene vještačke inteligencije u forenzičkoj analizi otisaka prstiju, otvarajući novo područje istraživanja u kriminalistici.