Counter-Strike je dugo neprikosnoven u FPS žanru, okupljajući milione igrača svakodnevno i održavajući snažno nasleđe na Steam platformi. Valve, tvorac igre, ostao je neosporen lider među pucačinama iz prvog lica, stvarajući značajan prihod i kroz prodaju kozmetičkih skinova i kutija sa plenom. Prema izveštaju sa sajta CS2 Case Tracker, Valve je navodno zaradio neverovatnih milijardu dolara od kutija samo u 2023. godini.

Sajt prati svaku otvorenu kutiju tokom godine i beleži podatke u izveštaju. Prema procjenama, igrači su potrošili čak 980 miliona dolara na kutije tokom 2023. godine, otvarajući najmanje 400 miliona kutija. Zapaženo je i da su cijene kutija porasle za 178% tokom iste godine.

Ovaj izvanredan uspjeh kutija dodatno naglašava prednosti free2play modela za Valve. Priliv ogromnog broja igrača bez inicijalnih troškova omogućava kompaniji da generiše prihod putem atraktivnih kozmetičkih predmeta i otključanih resursa.

Uprkos finansijskom uspehu kutija, Counter-Strike 2 se suočio sa izazovima. Odmah nakon lansiranja, igra je izgubila 180.000 igrača, a nakon dva mjeseca, prosječan broj igrača pao je ispod 723.000. Mnogi smatraju da Counter-Strike 2 nije dostojan naslednik prethodne verzije, CS:GO, ali se očekuje da će igra s vremenom uspjeti preokrenuti trend.

Prema izveštaju, najava Counter-Strike 2 dovela je do privremenog porasta prodaje kutija, dostigavši vrhunac u aprilu sa 50 miliona prodatih kutija. Ipak, s lansiranjem nove igre, koje više ne pomaže prodaji, tržište se očekuje da će usporiti. Bez obzira na to, očekuje se da će i dalje generisati značajan prihod u narednim godinama.

(IT mixer / PlayZine)