Otkriveni rezervoar vodenog leda na Marsu dovodi u pitanje dosadašnje predrasude i podstiče pitanja o istorijskim uslovima planete

 

Misija „Mars Express“ otkrila je značajan rezervoar vodenog leda na Marsu skriven ispod ekvatorijalnog područja u obliku ledene prašine. Prostirući se do dubine od 3,7 kilometara ispod površine naslage sadrže dovoljno vode da pokriju površinu Marsa u okeanu dubokom između 1,5 do 2,75 metara.

Od početka naučnih operacija 2004. godine, „Mars Express“ pruža prekrasan pogled na Mars u tri dimenzije. Pružio je najpotpuniju mapu hemijskog sastava atmosfere, proučavao je Marsov najdublji mjesec „Fobos“ do neviđenih detalja i pratio istoriju vode širom svijeta, pokazujući da je Mars nekada imao uslove okoline koji su možda bili pogodni za život.

Sada već veteranska svemirska letjelica ESA (operativna već dve decenije) identifikovala je opsežne naslage leda koje predstavljaju najveću količinu do sada otkrivenu u blizini ekvatora takozvane Crvene planete.

Naučnik Tomas Voters iz Smitsonijan instituta izrazio je uzbuđenje zbog ovog otkrića.

„Uzbudljivo je da se radarski signali podudaraju sa onim što očekujemo da vidimo od slojevitog leda i slični su signalima koje vidimo s Marsovih polarnih kapa, za koje znamo da su vrlo bogate ledom“, rekao je Voters.

Led je smješten u blizini ekvatora, ali leži duboko pod zemljom, što predstavlja izazov za vađenje zbog prisutnosti debelog sloja stvrdnutog pepela i suve prašine iznad njega.

 

Formacija MFF sadrži vodeni led

 

Prethodno je formacija Medusae Fossae (MFF) zaintrigirala naučnike sa otkrivenim naslagama, ali nesigurnosti su i dalje postojale. Potvrđeno je da MFF, kolosalna geološka formacija duga 5.000 kilometara, sadrži vodeni led, što dovodi u pitanje prethodne pretpostavke.

„S obzirom na to koliko je dubok, da je MFF jednostavno ogromna hrpa prašine, očekivali bismo da će se zbije pod vlastitom težinom“, pojašnjava Andrea Ćičeti iz Nacionalnog instituta za astrofiziku u Italiji, prenio je „Live Sciens“.

Podzemni radar MARSIS na „Mars Express-u“ konačno je otkrio prozirne naslage male gustine, što su karakteristike koje odgovaraju vodenom ledu. Ovaj novi uvid u ekvatorijalne naslage leda postavlja pitanja o nekadašnjoj klimi na Crvenoj planeti, dovodeći u pitanje dosadašnje predrasude i podstičući pitanja o istorijskim uslovima planete.

Šta više, novo otkriće podstiče nagađanja o pomjeranju aksijalnog nagiba Marsa kroz njegovu istoriju. Fluktuirajući između 10 i 60 stepeni, ta bi varijacija mogla da objasni zakopani ekvatorijalni led, nastao tokom razdoblja velikog nagiba kada bi vodeni led mogao da se nakupi na površini i naknadno bude prekriven pepelom i prašinom.

Istraživanje vezano za otkriće pomenutog vodenog leda objavljeno u časopisu „Geophysical Research Letters“.

 

Istorija letjelice „Mars Express“

 

„Mars Express“ je evropska svemirska letjelica koja je mapirala površinu Marsa. „Mars Express“ Evropske svemirske agencije lansiran je 2. juna 2003. sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu i ušao je u orbitu Marsa 25. decembra 2003. „Mars Express“ je nosio kolor stereo kameru, energetski neutralni analizator atoma za proučavanje kako solarni vjetar erodira atmosferu, spektrometar za mineralošku mapu i atmosferske i radionaučne eksperimente.

Takođe je nosio britanski lender, nazvan „Beagle 2“ prema HMS Beagleu, brodu koji je prevozio Čarlsa Darvina na njegovo epohalno putovanje oko svijeta. Lender od 33 kg bio je opremljen robotskom rukom za prikupljanje uzoraka tla i stijena za analizu rendgenskih zraka, gama zraka i masene spektroskopije.

„Beagle 2“ se spustio padobranom i jastucima od vazdušnih jastuka do lokacije u Isidis Planitia, sedimentnom bazenu koji je možda formirala voda. Pušten je iz „Mars Express-a“ 19. decembra 2003. godine, a stigao je na površinu Marsa 25. decembra, ali nikada nije uspostavljen radio kontakt.

Sudbina „Beagle 2“ ostala je misterija sve do 2015. godine, kada su slike visoke rezolucije koje je napravio „Mars Reconnaissance Orbiter“ pokazale zašto nije kontaktirao Zemlju: Beagle 2 je sletio netaknut, ali je njegova antena i dalje bila prekrivena solarnim panelima, koji se nisu potpuno otvorili.

U međuvremenu, orbiter je počeo da vraća seriju upečatljivih slika površine Marsa nakon što se smjestio u svoju operativnu orbitu 28. januara 2004. godine.

Podaci sa instrumenata na brodu su ukazivali na prisustvo metana u tragovima u oblasti koja sadrži vodeni led. Ovo otkriće je uzeto kao mogući znak mikrobnog života na Marsu. Orbiter Mars Express je također upotrijebio Marsov napredni radar za sondiranje podzemlja i jonosfere (MARSIS), koji je koristio mikrotalasne impulse za traženje radarskih potpisa podzemnih voda.

MARSIS je pronašao dokaze tečne vode na Marsu u mogućem podzemnom jezeru ispod južne polarne kape. Ultraljubičasti spektrometar je korišćen za otkrivanje aurora na Marsu. Prvobitno je planirano da misija „Mars Express“ traje do 2022. godine.

(IT mixer)