Vojadžer 1 šalje nazad neobičan binarni niz (jedinice i nule) koji zbunjuje naučnike iz NASA udaljene 24 milijarde kilometara od te sonde

 

Nakon što su pokušali da prevedu zbunjujući signal sa sonde Vojadžer 1, u NASA su zaključili da se ne radi ni o kakvom vanzemaljskom životu ili velikom otkriću, već o – kvaru.

Kako navode, došlo je do kvara komunikacije između sistema podataka o letu (FDS) i telemetrijske modulacijske jedinice (TMU), a porukama je potrebno nevjerovatnih 22,5 sati da stignu do Zemlje.

Dok sonda i dalje reaguje na naredbe, složeni zadatak obnove njenih pedeset godina starih kompjutera zahtjeva strpljenje, što ostavlja stručnjake da danima čekaju na povratne informacije sa sonde. Najnovija epizoda odražava incident iz 2022. godine, kada je Vojadžer 1 slao podatke preko neispravnog računara, što su NASA-ini inženjeri riješili nakon višemjesečnog truda.

 

Trka s vremenom

 

Za razliku od današnjeg modernog pametnog telefona koji obrađuje više od 100 milijardi instrukcija u sekundi, Vojadžerovi arhaični računari upravljaju samo s njih 8000, piše ScienceAlert.

Podsjetimo, sonde Vojadžer 1 i 2 lansirane su 1977. godine i dizajnirane za istraživanje Jupitera i Saturna, a sada prolaze međuzvjezdanim prostorom, putujući daleko od svoga početno zacrtanog puta.

Posljednji problem u nizu ne samo da sprečava povratak naučnih podataka o međuzvjezdanom prostoru već i lažira inženjerske izvještaje koji detaljno opisuju stanje sonde. Uprkos pokušajima, uključujući prastari lijek za isključivanje FDS-a, rješenje za inženjere NASA za sada ostaje nedostižno. Njihov tim istražuje zaboravljene i decenijama stare dokumente o tehnologiji sonde i naglašava veliki tehnološki napredak od Vojadžerovih početaka.

Budući da misija Vojadžera 1 idealno traje do njegove 50. godišnjice (2032. godine), naučnici se trkaju s vremenom. Izvan udaljenih ivica Kajperovog pojasa sondama je suđeno da utihnu, jer njihovi generatori prestaju s radom. Neki predlažu slanje dirljivog oproštaja s Vojadžerom 1 prije nego što neizbježno izgubi sposobnost komunikacije – što bi bile posljednje riječi kodirane u njegovoj memoriji koje bi odžvanjale u budućnosti.