Društvena mreža Threads, čiji je vlasnik Meta, konačno je debitovala u Evropi, tačnije u 27 zemalja članica Evropske unije. Ovo dolazi nakon što je platforma uspješno ušla u Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države prošlog ljeta, dostigavši impresivnih 100 miliona registrovanih korisnika u prvoj sedmici.

Threads-u se može pristupiti na threads.net i registrovani i neregistrovani korisnici. Vlasnici pametnih telefona mogu poboljšati svoje iskustvo preuzimanjem aplikacije sa Google Play-a ili App Store-a.

Značajno je da Threads održava snažnu vezu sa Instagramom, zahtijevajući od korisnika da imaju Instagram nalog za objavljivanje na Threads. Integracija između dvije platforme je besprijekorna, omogućavajući da se teme bez napora dijele kao priče, direktne poruke ili čak kao objave na Instagramu. Iako premještanje sadržaja sa Instagrama na Threads nije toliko intuitivno koliko bi željeli, ipak je moguće.

Međutim, propisi EU predstavljaju značajan izazov. Uvođenje Zakona o digitalnim tržištima ima za cilj da izjednači uslove i spriječi Big Tech da favorizira svoje platforme. Meta ima rok do marta 2024. da se pozabavi složenim odnosima između Facebooka, Messengera, Instagrama i sada Threads-a.

Funkcionalnost Threads-a podsjeća na X, omogućavajući korisnicima da objavljuju, ponovo postavljaju, dijele sa prijateljima, šalju direktne poruke i, što je najvažnije, sastavljaju skup postova u Threads. Teme su brzo postale popularne, iskoristivši preokret na Twitteru tokom njegovog rebrendiranja u X pod vlasništvom i vodstvom Elona Muska. Integracija sa Instagram nalozima je takođe odigrala ključnu ulogu u njegovom uspjehu.

Pitanje je sada može li ova nova platforma društvenih medija zadovoljiti i zadržati nezadovoljne korisnike Twittera. Ostaje da se vidi kako će Threads proći, a mi ćemo pažljivo pratiti njegov napredak.

(IT mixer)