Nije uvijek potrebno posjedovati Android uređaj da biste uživali u Android igrama. Ako znate kako igrati ove igre na računaru, možete lako pretvoriti bilo koji Windows računar u Android gejming mašinu. Evo koraka koje treba slijediti kako biste to postigli.

Android i Windows imaju sličnu ulogu, djeluju kao posrednici između korisnika i aplikacija. Međutim, njihov način rada se razlikuje. Pokušavanje pokretanja Android aplikacije na Windows platformi može biti izazovno, poput pokušaja čitanja kineskog teksta ako znate samo srpski jezik. Da biste to postigli, morate koristiti „emulator“.

Emulator djeluje unutar postojećeg operativnog sistema, poput Windowsa, pokrećući virtuelni operativni sistem, kao što je Android. Postoji mnogo emulatora, ali nisu svi jednako stabilni i uspješni. Ipak, nijedan emulator nije savršen; neki ne podržavaju funkcije poput kamere, što znači da aplikacije koje je koriste neće raditi.

Prije preuzimanja emulatora, preporučuje se istraživanje njegovih mogućnosti i ograničenja. Trenutno se smatra da je BlueStacks najbolji emulator, obećavajući 96% kompatibilnosti s aplikacijama i 86% kompatibilnosti s igrama. Prema ocjenama korisnika, BlueStacks je besplatan i koristi ga preko 90 miliona ljudi, čineći ga popularnim izborom.

Instalacija BlueStacksa je jednostavna. Posjetite web stranicu BlueStacks.com i pronađite opciju „Download for PC“. Preuzmite program i instalirajte ga prema uputama. Nakon odabira lokacije za instalaciju, emulator će se automatski pokrenuti i preuzeti potrebne datoteke s interneta.

Vrijeme preuzimanja ovisi o brzini internet priključka. Nakon završetka, pojavit će se Android interfejs, uz poruku koja traži aktivaciju „preciznosti lokacije“.

Da biste preuzimali aplikacije, prijavite se na svoj Google račun kada to zatraži emulator. Unesite informacije o svom Google računu kako biste dovršili postupak.

Sada ste spremni koristiti BlueStacks za preuzimanje i igranje Android igara na svom Windows računaru. Uživajte u igrama na većem ekranu, kako prenosi portal „PametniTelefoni“.

(IT mixer)