Instagram je korisnicima u SAD-u predstavio svoj generativni alat za uređivanje pozadine koji pokreće AI

 

Ahmad Al-Dahle, Metin vođa za generativni AI, objavio je na Threads-u rekavši da će na Instagram stići alat koji će omogućiti korisnicima da mijenjaju pozadinu svojih slika putem upita za priče.

Kada korisnici dodirnu ikonu pozadinskog uređivača na slici, dobiće gotove upite, ali imaju i mogućnost da napišu vlastite upute za promjenu pozadine.

Nakon što korisnik objavi priču s novogenerisanom pozadinom, drugi će vidjeti naljepnicu „Isprobajte“ s upitom kako bi se takođe mogli igrati s alatom za generisanje slika.

Generativni AI alat za uređivanje pozadine je najnoviji alat na kojem Meta radi i koji je pokrenut. Takođe radi na generativnim alatima za AI kreativnost za Facebook, kao što je alat za pisanje koji može pomoći korisnicima da pišu sopstvene postove na platformi. Meta je takođe nedavno lansirao generator slika sa vještačkom inteligencijom za Instagram i Messenger koji se može koristiti u DM-ovima i četovima za generisanje i dijeljenje slika sa drugim korisnicima.

Trenutno nemamo potvrdu kada će se ti alati početi uvoditi u cijelom svijetu.

 

Kako rade Generativni AI alati?

 

Grana vještačke inteligencije poznata kao „generativna vještačka inteligencija“ bavi se razvojem modela i algoritama koji mogu da generišu svjež i jedinstven sadržaj. Generativni AI algoritmi primjenjuju probabilističke pristupe da bi proizveli nove instance koje odražavaju originalne podatke, obično sa sposobnošću da pokažu kreativno i inventivno ponašanje izvan onoga što je eksplicitno dizajnirano.

Generativni AI alati rade koristeći napredne tehnike mašinskog učenja, često modele dubokog učenja kao što su generativne adversarijske mreže (GAN) ili varijacioni autoenkoderi (VAE). Ovi modeli su obučeni na ogromnim skupovima podataka da bi razumjeli obrasce i osnovne strukture. Modeli uče da kreiraju nove instance koje odražavaju podatke obuke tako što hvataju statističku distribuciju ulaznih podataka tokom faze obuke.

(IT mixer)