Nakon što Meta onemogući podršku za razmjenu poruka (chat) između aplikacija Instagram i Messenger učesnici će moći da vide samo istoriju svojih razgovora

 

Meta nije otkrila razlog zašto ukida podršku za chat komunikaciju između aplikacija Instagram i Facebook Messenger, ali najava dolazi tokom očekivanog vremenskog okvira za dodavanje podrške za enkripciju od kraja do kraja (E2EE) na Messengeru do kraja godine.

Na nedavno dodatoj Instagram stranici za podršku platforma za dijeljenje fotografija i videa obavještava korisnike da će podrška za chatove između aplikacija biti isključena do sredine decembra. Tekući razgovori između korisnika na bilo kojoj platformi neće funkcionisati jer je funkcija onemogućena, navodi Meta. Umjesto toga, biće samo omogućeno čitanje, odnosno učesnici će moći da vide samo svoju istoriju razgovora, prema kompaniji.

Nakon što Meta isključi mogućnost razgovora na više platformi, nećete moći započeti nove razgovore sa korisnicima Facebook Messengera sa svog Instagram naloga — i obrnuto. Ako ste već razgovarali sa nekim na različitim platformama, vaš chat neće automatski biti premješten na drugu platformu.

Slično tome, korisnici Facebook-a koji su prije mogli vidjeti kada ste bili na mreži — putem postavke Status aktivnosti — ili kada ste vidjeli njihove poruke, više neće imati pristup ovim opcijama. Kako biste nastavili da razgovarate sa prijateljima na dvije platforme, moraćete započeti novi razgovor s njima na istoj aplikaciji.

 

E2EE metoda šifrovanja

 

Iako Meta nije otkrila razlog za ukidanje podrške za chatove za komunikaciju između aplikacija na Instagramu i Facebook Messenger-u to je bio, vrijedi napomenuti da najava kompanije dolazi u vrijeme kada se očekuje uvođenje važne promjene na Messengeru — E2EE chatovi koji su zaštićeni.

U avgustu je Meta otkrila da je „na putu da pokrene E2EE za razgovore jedan na jedan s prijateljima i porodicom na Messenger do kraja godine.“ Očekuje se da će Meta uvesti podršku za šifrovane razgovore koje ne može vidjeti niko osim pošiljaoca i primaoca — čak ni kompanija — osim kada razgovore prijave učesnici. Kompanija već podržava end-to-end šifrovane chatove na WhatsApp-u.

Ova metoda šifrovanja naširoko se koristi u uslugama slanja poruka, e-pošte, skladištenja datoteka i drugih oblika online komunikacije. End-to-end enkripcija je moćna kontrola bezbjednosti i privatnosti koja osigurava povjerljivost i bezbjednost sadržaja mrežnih sastanaka.

Šifrovanje podataka je proces korišćenja algoritma koji pretvara standardne tekstualne znakove u nečitljiv format. Enkripcija od kraja do kraja je proces bezbjedne komunikacije koji sprečava treće strane da pristupe podacima koji se prenose sa jedne krajnje tačke na drugu. Ovaj metod šifrovanja postaje sve važniji u doba kada su kršenja podataka i sajber napadi sve češći. E2EE je dragocjena alatka za svakoga ko želi da zadrži svoje podatke bezbjednim i privatnim.

Jedna popularna implementacija E2EE u razmjeni poruka je Pretty Good Privacy (PGP), program koji koristi asimetričnu enkripciju za bezbjednost komunikacije e-poštom. PGP koristi protokol za razmjenu ključeva za sigurnu razmjenu javnih ključeva između pošiljaoca i primaoca, a zatim koristi asimetričnu enkripciju za šifrovanje poruke.

(IT mixer)