Američka svemirska agencija NASA je saopštila da je imenovala svog prvog direktora za istraživanja onoga što vlada naziva “neidentifikovanim letećim objektima” (NLO).

Šef američke svemirske agencije rekao je istovremeno da grupa stručnjaka nakon utvrđivanja činjenica po tom pitanju nije pronašla dokaze o vanzemaljskom porijeklu ovih objekata.

Administrator Bill Nelson objavio je da su imenovali predvodioca istraživanja – iako nije otkrio identitet osobe – nakon što je nezavisna grupa stručnjaka preporučila NASA-i da pojača svoje napore u prikupljanju informacija o NLO i da igra veću ulogu u pomaganju Pentagonu da ih otkrije, piše Reuters.

Nelson je tokom konferencije za novinare takođe iznio svoje lično mišljenje da život postoji van Zemlje.

“Postoji globalna fascinacija NLO-om. Na mojim putovanjima, jedno od prvih pitanja koje često dobijem je o tim viđenjima. I veći dio te fascinacije je zbog nepoznate prirode”, rekao je Nelson, a prenposi RSE.

“Ako me pitate vjerujem li da postoji život u svemiru koji je toliko veliki da mi je teško shvatiti koliko je velik, moj osobni odgovor je ‘Da’”, dodao je Nelson.

Američka je vlada u proteklih nekoliko godina nekoliko puta otkrila informacije koje je prikupila u vezi s temom o kojoj je nekad vladala praktična ćutnja službenika.

Vlada je 2021. objavila izvještaje koje je sastavio Kabinet direktora Nacionalne obavještajne službe u saradnji s radnom grupom pod vodstvom mornarice, a koje obuhvata brojna opažanja NLO-a uglavnom vojnog osoblja.

“Misija NASA je otkriti nepoznato. Što god pronađemo, reći ćemo vam”, rekao je Nelson, obećavajući transparentnost o svim otkrićima.

NASA-in panel, koji se sastoji od stručnjaka iz naučnih područja, od fizike do astrobiologije, objavio je izvještaje nakon prvog javnog sastanka u jun.

“NASA-in nezavisni studijski tim nije pronašao nikakve dokaze da NLO ima vanzemaljsko porijeklo, ali ne znamo što su ti NLO”, rekao je Nelson, dodajući da je cilj NASA-e “pomaknuti razgovor o NLO-u sa senzacionalizma na znanost.”