H-BD rakete imaju potencijal da budu naoružane višestrukom bojevom glavom, dizajniranom da pogodi dva različita cilja udaljena 100 kilometara

 

Tupoljev Tu-160, nadzvučni teški bombarder s promjenjivom geometrijom krila, dobio nove krstareće rakete H-BD, koje imaju domet preko 6.500 kilometara.

Tu-160, opremljen novim raketama, prikazan je sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu i ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu na aerodromu Kneviči kod Vladivostoka.

Tu-160 (Bijeli labud) je ranije bio opremljen krstarećim raketama H-101 s maksimalnim dometom oko 5.500 kilometara.

General-potpukovnik Sergej Kobilaš, komandant dalekometne avijacije, tokom zapažene posete Sergeja Šojgua, šefa ruskog Ministarstva odbrane, i Kim Džong Una, severnokorejskog lidera, na aerodromu Kneviči u Primorju, otkrio je ključne detalje o pomenutoj raketi.

Izdvajajući informacije, Kobilaš je rekaao: „Projektil H-BD, smješten u dva kertridža sa po šest projektila, ima domet koji premašuje 6,5 hiljada kilometara.

 

Raketa H-BD

 

Dobivši ime po funkciji, projektil označava „dalekometnu“, manifestujući se kao proizvod zasnovan na krstarećoj raketi H-101. Stvaranje H-BD dogodilo se pod okriljem Raduga MKB, značajnog sastavnog dijela korporacije za taktičko raketno oružje.

Međutim, zbog poverljivosti, precizne tehničke specifikacije rakete ostaju neotkrivene.

Nepotvrđeni podaci govore da se H-BD može pohvaliti impresivnom maratonskom sposobnošću pokrivanja raspona između 7,5 i 8,5 hiljada kilometara.

Nakon toga, raketa ima potencijal da bude naoružana višestrukom bojevom glavom, dizajniranom da pogodi dva različita cilja udaljena 100 kilometara. Pitanje opreme rakete nuklearnim punjenjem i dalje postoji, prema novinarima aif.ru.

Ruska krstareća raketa H-BD je bila predmet raznih glasina u vezi sa njenim materijalima. Jedna glasina sugeriše da je projektil napravljen od naprednih kompozitnih materijala, koji joj pružaju povećanu izdržljivost i mogućnosti prikrivenosti.

Vjeruje se da ovi materijali čine raketu otpornijom na detekciju radarskih sistema, omogućavajući joj da efikasnije prodre u odbranu neprijatelja. Međutim, važno je napomenuti da su ove glasine spekulativne i da ih zvanični izvori ne potvrđuju.

Postojale su i glasine oko bojeve glave krstareće rakete H-BD. Neki izvori tvrde da je raketa opremljena konvencionalnom eksplozivnom bojevom glavom, dok drugi sugerišu da može imati opciju nuklearne bojeve glave.

Tačne specifikacije bojeve glave ostaju povjerljive informacije i teško je utvrditi tačnost ovih tvrdnji. Pored toga, postoje tvrdnje da je projektil sposoban da manevriše tokom leta, što otežava presretanje. Zvanične informacije u vezi sa dometom, manevrisanjem i drugim karakteristikama H-BD-a su ograničene i nisu javno dostupne.

 

Raketa Izdelije 75

 

Pored ove rakete, ruski raketni konstruktori intenzivno rade i na projektilu koji će, pored poprilično velikog dometa, imati još jednu izuzetno važnu karakteristiku koja se nameće kao fundamentalna za oružje budućnosti. Naravno, radi se o brzini.

Raketa „Izdelije 75“ će biti hipersonična navođena raketa. Prema vrlo skromnim informacijama, radi se o oružju dužine 6 metara. Njezina težina iznosi 1500 kg. Projektovana brzina rakete je 6 maha, dok je operativni domet 1500 km. Na cilj će se navoditi pomoću radarske samonavođene bojeve glave koja radi u aktivnom i pasivnom režimu rada.

Planirano je da ove hipersonične rakete naoružaju strateške bombardere-raketonosce Tu-22M3, Tu-95MS i Tu-160M. Zanimljivo je istaknuti da ruski naučno-konstruktorski zavodi već sada razvijaju koncepciju njezine modernizacije. Naime, može se već sada reći da ruski naučnici imaju tehnički projekt koji će omogućiti ovoj raketi da dostigne brzinu koja je 12x veća od brzine zvuka! Pored toga, stvoreni su i tehnički preduslovi i za njezin veći domet.

(IT mixer)