iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max su predstavljeni sa novim A17 Pro Bionic čipom, a Apple tvrdi da je novi čipset brži od svojih konkurenata

 

Apple je sve iznenadio tako što je na svom godišnjem događaju predstavio A17 Pro Bionic čip. Prije nego se osvrnemo na ovaj moćni čip, vrijedi napomenuti da je ovo prvi put da je Apple ikada upotrijebio riječ „Pro“ u jednom od kompanijinih iPhone čipova. Obično je rezervisan za jedan od čipova više klase PC računara, kao što su M1 Pro ili M2 Pro , i kao takvi imaju tendenciju da izguraju konkurenciju iz trke.

Apple-ov novi A17 Pro Bionic čip proizveden je pomoću TSMC-ovog potpuno novog 3nm procesa, što je jedan cijeli nanometar manje od njegovog prethodnika, A16 Bionic.

Čip ima 19 milijardi tranzistora, što je 3 milijarde više od A16 Bionic. Time čip dobija sposobnost da se vrlo brzo nosi sa složenim radnim opterećenjima. Za maluo istorijsko poređenje, A15 ima 15 milijardi tranzistora, A14 11,8 milijardi i A13 8,5 milijardi.

Kao i mnogi noviji Apple-ovi mobilni procesori, A17 Pro izgrađen je pomoću niza jezgara visokih performansi i jezgara visoke efikasnosti. Jezgra visokih performansi obrađuju složene zadatke obrade, dok jezgra visoke efikasnosti obrađuju zadatke niske potrošnje koji se mogu izvesti u pozadini s vrlo malo potrošnje energije.

A17 Pro se može smatrati šesterojezgrenim procesorom, koji ima dva jezgra visokih performansi i četiri  jezgra visoke efikasnosti. Apple kaže da su jezgra visokih performansi A17 Pro do 10% brže od onih u A16 Bionic čipu.

Pored GPU-a sa šest jezgra čip ima ugrađeni USB kontroler koji pomaže u upravljanju brzinama prenosa od 10 Gb/s novog USB-C priključka, 16-jezgreni Neural Engine koji izvodi gotovo 35 triliona operacija u sekundi, namjenske motore za ProRes i AV1 video formate i kontroler za Apple-ov ProMotion Display.

Ono što je bitno reći da A17 Pro ima namjenski AV1 koder, čineći striming sadržaja s Netflix-a, YouTube-a i drugih usluga mnogo djelotvornijim. Ovo neće poboljšati performanse iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, ali bi trebalo produžiti trajanje baterije.

 

GPU za mobilne igre

 

Pored procesorske snage, Apple je puno uložio u grafičke performanse A17 Pro. Apple ga naziva jednim od kompanijinih najznačajnijih redizajna GPU-a ikada.

Osim što nosi jedno dodatno GPU jezgro u odnosu na A16 Bionic, kaže se da je GPU A17 Pro do 20% brži od svog prethodnika, dok troši manje energije u procesu. Ovo je sjajno za mobilne igrače, uređivače videa i sve ostale kojima je potrebna snaga grafičkog procesora na dlanu.

Jedna od stvari o kojima je Apple proveo dosta vremena raspravljajući na događaju bila je podrška GPU-a za hardversko ubrzani ray tracing, karakteristiku koja poboljšava tačnost i vizuelni izgled efekata osvjetljenja i refleksije u igrama i drugim grafičkim medijima.

Ray tracing je nešto što je zaludilo PC igrače posljednjih godina, prvo predvođeno NVIDIA-om s grafičkim karticama serije 20 u 2019. godini, i izvrsno je vidjeti da ovo dolazi u mobilni svijet.

Hardverski ray tracing brži je i efikasniji od softverskog ray tracing-a, a u Apple-ovoj je demonstraciji pokazano kako A17 Pro održava glatkoću kroz igre s omogućenim ray tracing-om, dok je čip koji nije A17 Pro zastao i zaostao dok je pokušavao za pokretanje iste grafike.

A17 Pro GPU takođe ima MetalFX upscaling, koji kombinuje snagu čipa s Neural Engineom iPhone-a 15 Pro i 15 Pro Maxa kako bi što efikasnije povećao rezoluciju slike, dajući krajnjem korisniku vrhunsku grafiku koja troši manje energije za duža igranja.

A17 Pro će biti posebno koristan za razvoj igara na iPhone-u. Apple je najavio da će serija video igara Resident Evil 4 i Resident Evil Village doći na iPhone. Zatim, The Division Resurgence igra takođe će biti lansirana sljedeće godine na iPhone-u.

 

Zašto je Apple nazvao ovaj čip A17 Pro?

 

Da li to znači da ćemo vidjeti pojednostavljenu verziju ovog čipa u iPhone-u 16 sljedeće godine?

Apple će imati više slobode u budućnosti. Apple će imati veći prostor za prilagođavanje svojih budućih čipova i uređaja bez potrebe da ostane vezan za određene funkcije ili specifikacije. Kompanija će da prilagodi svoje proizvode promjenama na tržištu ili tehnološkom napretku.

Apple neće morati da objašnjava zašto A17 Pro čip, može izgubiti određene funkcije kada se koristi u jeftinijoj hardverskoj opremi. Umjesto toga, Apple će biti u mogućnosti da ponudi čip koji, iako možda nije najbrži ili najsnažniji i dalje nudi unapređenje u odnosu na prethodnu A16 generaciju.

(IT mixer)