Evropsko regulatorno tijelo je prije dva dana odrezalo kaznu platformi TikTok sa 368 miliona dolara zato što nije zaštitila privatnost djece, prvi put da je ta popularna aplikacija za dijeljenje videa kažnjenja zbog kršenja strogih evropskih propisa o privatnosti podataka.

Irska komisija za zaštitu podataka, vodeće regulatorno tijelo za velike tehnološke kompanije čije evropsko sjedište je u Dablinu, saopštila je da kažnjava TikTok sa 345 miliona eura i ukorava plarformu zbog kršenja koja potiču iz druge polovine 2020. godine.

Istraga je utvrdila da je proces prijavljivanja za tinejdžerske korisnike takav da u podešavanjima njihovi nalozi automatski postaju javni, što je dozvoljavalo svakom da gleda i komentariše njihove video snimke. U podešavanjima gdje se tako nešto automatski odobrava predstavlja i rizik za decu mlađu od 13 godina koja su došla do pristupa platformi iako im nije dozvoljeno.

Takođe mogućnost „porodično povezivanje“ napravljeno za roditelje da upravljaju podešavanjima nije dovoljno stroga, i dozvoljava odraslima da uključe direktne poruke za korisnike stare 16 i 17 godina bez njihovog odobrenja.

TikTok je u saopštenju naveo da se ne slaže sa odlukom i posebno sa vsinom izrečene kazne.

Kompanija je ukazala da su kritika regulatornog tijela usmjerena na odlike i podešavanja koja su od prije tri godine. Kako je navedeno napravljene su izmjene mnogo prije nego što je počela istraga u septembru 2021. godine, uključujući i da su svi nalozi za tinejdžere mlađe od 16 godina automatski privatni i da je onemogućeno slati direktne poruke djeci staroj od 13 do 15 godina.

„Većina upućenih kritika nije više relevantna kao rezultat mjera uvedenih početkom 2021. godine, nekoliko mjeseci prije nego što je istraga počela“, rekla je u blogu šefica TikToka za privatnost za Evropu Elejn Foks.