„Crna udovica“ se svrstava na gornju granicu koju su naučnici smatrali mogućom — oko 2,3 mase Sunca za neutronsku zvezdu

 

Jedna od najfascinantnijih neutronskih zvijezda u svemiru, poznata kao „Crna udovica“, izgleda da je još masivnija nego što su naučnici mislili i to na gornjoj granici onoga što se smatra fizički mogućim.

Naučnici su izmjerili masu neutronske zvijezde PSR J0952-0607 i utvrdili da je zapravo najmasivniji pulsar ikada otkriven. Ukoliko su ti podaci tačni, „Crna udovica“ će se svrstati na gornju granicu koju su naučnici smatrali mogućom — oko 2,3 mase Sunca za neutronsku zvezdu.

To je takođe čini i savršenim kandidatom za ispitivanje procesa koji se odigravaju u neutronskim zvijezdama i boljeg razumijevanja čudnog kvantnog stanja u kojima se materija i njima nalazi.

„Otprilike znamo kako se materija ponaša u gustini nukleusa, poput nukleusa atoma uranijuma. Neutronska zvijezda je poput ogromnog nukleusa, ali je njegova masa 500.000 do milion puta veća od Zemljine i u tom slučaju postoji mnogo nepoznanica“, objašnjava Aleks Filipenko sa Univerziteta Berkli.

Neutronske zvijezde su urušena jezgra masivnih zvijezda čija je masa bila 8 do 30 puta veća od Sunčeve, prije nego što su ušle u fazu supernove i izbacile veći dio mase u svemir.

Jezgra koja iza njih ostanu najčešće su oko 1,5 puta teža od Sunca i jedan su najgušćih objekata u svemiru. Jedini gušći su crne rupe, objavio je „Sajens alert“.

Radi bolje ilustracije treba znati da je sva ta masa spakovana u sferni objekat prečnika samo 20 kilometara. Pri takvoj gustini, protoni i elektroni mogu da se spoje u neutrone. Jedina stvar koja sprečava ovakvu loptu neutrona da se dalje uruši u crnu rupu jeste sila koja je potrebna da okupiraju isto kvantno stanje.

Ove zvijezde su takođe neverovatno brze i njihove rotacije se mjere u milisekundama. PSR J0952-0607 je drugi najbrži pulsar u Mliječnom putu i okreće se oko svoje ose 707 puta u sekundi.

(RTS)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.