Ponekad u našoj potrazi za znanjem i napredovanjem društva u cjelini taj proces može imati negativne posljedice. Na primjer, kada istraživači zalaze duboko pod vodu, koriste robote i šatlove. Iako im je logično da koriste takve uređaje, njihova kruta struktura može rezultovati štetom morskom životu i okolišu poput korala.

To je žalosno, ali tim inženjera sa Kalifornijskog univerziteta u San Diegu možda je smislio ekološki prihvatljivije rješenje. Ovo dolazi u obliku mekog robota koji je oblikovan i dizajniran da se kreće poput lignje. To znači da se može slobodno kretati vodama bez nanošenja štete oko sebe zbog svog mekšeg tijela.

Kako bi pomogli robotu da se kreće, inženjeri su stvorili pogonski sistem koji djeluje uvlačeći vodu u tijelo robota, a zatim ga izbacujući kako bi stvorio mlaz vode koji robota pokreće prema naprijed. Robot će takođe sadržati stvari poput senzora i kamera kako bi istraživačima pomogao da uhvate podatke.

Međutim, ovo nije posebno brz robot jer može plivati ​​samo brzinom do 0,5 milje na sat. Do sada su inženjeri uspješno testirali robota u velikom akvarijumu, ali na osnovu rezultata njihovih ispitivanja, čini se da je moguće da bi kasnije mogao biti korišten za stvarnim situacijama.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.