Istraživači sa Tehnološkog instituta Džordžije razvili su pametni stent koji može da prati hemodinamske parametre

 

Pametni stent je bežični uređaj bez baterije koji može da prenosi podatke na spoljašnjost tijela, a napaja se preko bežičnog sistema za prenos energije koji koristi magnetna polja, slično bežičnim punjačima koji su dostupni za mnoge pametne telefone.

Sistem bi mogao biti od pomoći u dugoročnom praćenju i pomoći pacijentima sa kardiovaskularnim problemima da izbjegnu ponovljene angiograme. Takođe može potencijalno da funkcioniše kao alarm ranog upozorenja za probleme kao što su promjene krvnog pritiska.

Stentovi su od neprocjenjive vrijednosti u liječenju začepljenja krvnih sudova i imaju za cilj da obezbjede da se adekvatan protok krvi kroz sud održava tokom dužeg perioda nakon postavljanja.

Međutim, oni ne daju nikakve informacije o tome da li su ispunili svoju svrhu, uz dalju dijagnostiku koja je potrebna za praćenje hemodinamike pacijenta tokom vremena. Obično ovo uključuje angiogram, koji može biti skup i nezgodan za pacijente, a u određenim slučajevima i zračenje može izazvati neželjene nuspojave.

„Sada, kada postavite stent, niste sigurni da li je problem rješen i pacijenti bi se mogli vratiti sa istim problemom“, rekao je Woon-Hong Yeo, istraživač uključen u studiju.

“To može biti defekt stenta, ili problem sa postavljanjem stenta, ili možda problem sa protokom krvi pacijenta”, kaže Yeo

Da bi se pozabavili ovim problemima, ovi istraživači su razvili pametni stent koji može bežično da meri i prati hemodinamske parametre sa svoje tačke gledišta unutar vaskulature. Uređaj uključuje meke senzore i može se isporučiti pomoću katetera, baš kao i običan stent.

 

Magnetna polja za prenos energije

 

„Ovaj elektronski sistem je dizajniran da bežično isporučuje hemodinamske podatke, uključujući arterijski pritisak, puls i protok, do eksternog sistema za prikupljanje podataka, i super je mali i tanak, zbog čega možemo da koristimo kateter za isporuku, bilo gdje unutar tijela“, rekao je Yeo. “To je kao stent sa više trikova u rukavu.”

Implantat je bez baterija, dobija energiju bežično putem eksterne tehnologije punjenja koja koristi magnetna polja za prenos energije. Sistem može pomoći pacijentima da sačuvaju svoje dugotrajno kardiovaskularno zdravlje nakon postavljanja stenta.

„U suštini, ovaj senzorski sistem možete staviti bilo gde u tijelo“, rekao je Yeo. „Druga stvar u vezi sa ovom tehnološkom platformom je, osim što je sistem senzora koji se može implantirati, može se koristiti kao nosivi sistem. Razmislite o pametnom satu i koliki dio njegove mase zauzimaju kola ili baterije. Ako uklonite sve to, imate uređaj koji je tanji od tipičnog flastera, gotovo nevidljivog monitora zdravlja koji možete da nosite bilo gdje.”

(Medgaget/PC Press)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.