Naučnici su razvili su papirni premaz kako bi papirni materijal unaprijedili korisnim svojstvima plastike

 

Naučnici sa Univerziteta u Tokiju razvili su novi papirni premaz pod nazivom Choetsu, koji ne samo da mu daje vodootpornost, već i održava njegovu fleksibilnost, daje mu snagu i omogućava mu da se bezbjedno razgradi u prirodi bez stvaranja zagađenja.

Profesor Zenji Hiroi sa Instituta za fiziku čvrstog stanja na Univerzitetu u Tokiju i njegov tim istražuju načine na koje nauka o materijalima može pomoći da se upotreba plastike zamijeni nečim održivijim, u ovom slučaju papirom.

„Glavni problem sa plastičnim materijalima, kako ja to vidim, je njihova nesposobnost da se brzo i bezbjedno pokvare“, rekao je Hiroi.

„Postoje materijali koji se mogu bezbjedno degradirati, kao što je papir, ali ne može zadovoljiti širok spektar upotrebe plastike“, kazao je profesor Zenji Hiroi.

„Choetsu“ je kombinacija materijala koji, kada se nanesu na papir, spontano stvaraju jak i vodootporan film kada dođu u kontakt sa vlagom u vazduhu. Papirni premaz se sastoji od sigurnih i jeftinih hemikalija, uglavnom metil trimetoksisilana, nešto izopropil alkohola i malih količina tetraizopropil titanata.

premaz za papir

Papirne strukture, kao što su posude za hranu, prskaju se ili potapaju u ovu tečnu mješavinu i suše na sobnoj temperaturi. Nakon sušenja, tanak sloj silicijum dioksida koji sadrži metil, vrstu alkohola, formira se na celulozi koja sačinjava papir, pružajući snažna i vodootporna svojstva.

Štaviše, reakcije koje se odvijaju tokom procesa oblaganja automatski formiraju sloj nanočestica titanijum dioksida. Oni dodaju svojstvo odbijanja prljavštine i bakterija poznato kao fotokatalitička aktivnost, koja štiti obloženi predmet dugo vremena. Sve hemikalije uključene u premaz se vremenom razlažu u bezopasne stvari kao što su ugljenik, voda i pijesak sličan silicijumu.

Naučnici vjeruju da će njihov „Choetsu“ premaz u velikoj mjeri pomoći da smanjimo našu zavisnost od plastike.

(Vidi)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.