Na nedavno održanom referendumu Parižani su se izjasnili da žele grad bez električnih trotineta

 

Za grad bez električnih trotineta glasalo je oko 90.000 ljudi, a rezultati su objavljeni na zvaničnoj veb stranici grada Pariza.

Glasanje je sazvala An Idalgo, gradonačelnica Pariza, koja je zabrinuta za bezbjednost. Istakla je da će poštovati rezultate glasanja, bez obzira na izlaznost, a AFP je prenio da bi mogla da raskine ugovore sa tri aktuelna operatera do 31. avgusta 2023. godine.

Gradonačelnica Pariza je glasanje nazvala „velikim demokratskim uspjehom“, dodajući: Parižani koji su glasali izjasnili su se protiv samouslužnih trotineta. Njihova vrlo jasna poruka postaje naš putokaz. Zajedno sa mojim timom pratiću njihovu odluku kao što sam obećala.

carVertical banner - sponsored

Pariz je postao jedan od prvih velikih gradova u Evropi koji je uveo korišćenje e-skutera, još 2018. godine. Bilo je nekoliko operatera koji iznajmljuju skutere u gradu, a 2020. godine uvedena je kontrola ovih mašina, uključujući verifikaciju starosti, registarske tablice…

Pariz je u julu 2021. godine čak zaprijetio operaterima električnih skutera da će im oduzeti dozvole. Francuska nije jedina zemlja koja se bori sa zakonskom razlikom između vozila i električnih skutera, jer i Švedska traži načine da smanji saobraćaj. U Norveškoj je Oslo takođe uveo ograničenje broja električnih skutera, kao i zabranu noćne vožnje između 23.00 i 05.00 časova.

 

Za godinu dana 459 nezgoda

 

U Parizu je tokom prošle godine registrovano 459 nezgoda sa e-trotinetima i sličnim vozilima, u kojima su tri osobe poginule. Vozači često nisu nosili kacige, a djeca od 12 godina mogla su legalno iznajmiti e-skutere. Bilo je i kritika da grupe parkiranih e-skutera zatrpaju trotoare.

Električni trotineti, kojima se pristupa putem aplikacija za pametne telefone, koriste se u Parizu od 2018. godine, ali nakon pritužbi na njihovo haotično raspoređivanje, Pariz je 2020. smanjio broj operatera.

Takođe, grad je operaterima dao trogodišnji ugovor, zahtijevajući da brzina trotineta bude ograničena na 20 kilometara na čas. Uvedene su i parking površine za ta vozila, a aktuelni ugovori traju do septembra 2023. godine.

Operateri e-skutera su tvrdili da su vozila činila mali udio ukupnih saobraćajnih nesreća u gradu.

U strahu da njihovi uglavnom mladi kupci neće izaći na izbore, tri glavna operatera – Lime, Dott i Tier – koristili su društvene mreže kako bi pozvali ljude da glasaju u njihovu korist. Ponudili su i besplatne vožnje cijeli dan u nedjelju.

U međuvremenu, odloženi skuteri su takođe postali značajan problem u Parizu, a mnogi su pronađeni u gradskim parkovima i trgovima.

Zabrana parkiranja skutera bez priključka na trotoarima uglavnom je prošla bez pažnje uprkos prijetnji novčanom kaznom od 35 evra.

(IT mixer)