Moskovski radio-tehnički institut Ruske akademije nauka registrovao je patent za sistem prenosa energije sa solarne elektrane u orbiti do planete Zemlje

 

Moskovski radio-tehnički institut Ruske akademije nauka registrovao je patent za prenos energije sa solarne elektrane u orbiti do planete Zemlje, pokazuju podaci na veb-sajtu ruske Državne službe intelektualne svojine.

Prema dokumentu, ruski naučnici su predložili postavljanje solarne elektrane na nadmorskoj visini između 300 i 1000 kilometara, a prilikom prelaska površinskog receptora, dolazi do prenosa električne energije do Zemlje pomoću mikrotalasa.

„Prenos energije na Zemlju iz svemira može:
1. Osigurati prenos energije direktno na područja njene potrošnje i, prije svega, na teško dostupna i velika geografska područja bez pravljenja dugačkih daljinskih vodova
2. Smanjiti upotrebu ugljovodoničnih goriva, čija proizvodnja i sagorijevanje štetno utiču na biosferu“, navedeno je u obrazloženju patenta.

U dokumentu je naveden sličan američki patent iz 1971. godine, u kome je predloženo stvaranje orbitalne solarne elektrane.

Tada je predloženo da se elektrana postavi u geostacionarnu orbitu, približne visine od 36.000 kilometara. To bi joj omogućilo da ostane iznad istog područja Zemljine površine i obezbijedilo stalan prenos energije.

U ovom konkretnom slučaju, međutim, prijemna stanica mora biti locirana na ekvatoru planete. Ruski predlog je, kako se izvještava, fleksibilniji i omogućava prenos energije u udaljene regione planete.

Ruski naučnici su razvijali orbitalni laser sa ogledalom-repetitorom, koje će prenositi energiju u one dijelove planete gde je nemoguće ili izuzetno teško izgraditi elektrane, uključujući Arktik.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.