U značajnom iskoraku u istraživanju raka, revolucionarna „pilula za ubijanje raka“ pokazala je svoj potencijal da „uništi“ čvrste tumore, a da zdrave ćelije ostanu netaknute. Razvijen tokom dvije decenije, lijek, poznat kao AOH1996, cilja na specifičnu kanceroznu varijantu proteina koji se zove nuklearni antigen proliferirajućih stanica (PCNA). Ova obećavajuća inovacija trenutno je podvrgnuta pretkliničkim istraživanjima u SAD.

PCNA igra ključnu ulogu u replikaciji DNK i popravljanju tumora koji se šire. U svom mutiranom obliku, postaje posebno kritičan u rastu i širenju ćelija raka. Jedinstvenost PCNA promjene u stanicama raka postala je temelj za dizajniranje AOH1996, lijeka koji isključivo cilja na kancerozni oblik PCNA.

Profesorka Linda Malkas, vodeći istraživač koji stoji iza razvoja lijeka u City of Hope, jednoj od vodećih američkih institucija za istraživanje i liječenje raka, uporedila je mehanizam AOH1996 sa snježnom olujom koja je zatvorila glavno čvorište avio-kompanije, zaustavljajući sve letove samo za avione koji prevoze ćelije raka. Ovaj ciljani pristup ima za cilj minimiziranje oštećenja zdravih stanica, što je uobičajen izazov s kojim se suočavaju konvencionalni tretmani raka.

 

Rezultati obećavaju

 

Iako su početni rezultati ohrabrujući, AOH1996 je do sada testiran samo na ćelijskim i životinjskim modelima, gdje je uspješno potisnuo rast tumora. Lijek je pokazao djelotvornost u liječenju različitih tipova raka, uključujući rak dojke, prostate, mozga, jajnika, grlića materice, kože i pluća. Sada, sa početkom prve faze kliničkog ispitivanja na ljudima, istraživači se nadaju da će svjedočiti njegovom potencijalnom utjecaju u stvarnom svijetu.

Ćelije raka prije i poslije tretmana
Ćelije raka prije i poslije tretmana (foto: City of Hope)

 

Prevazilaženje „neizlječivog“ izazova

 

PCNA se ranije smatrala „neizlječivom“, što znači da konvencionalne metode razvoja lijeka nisu bile u stanju da ga efikasno ciljaju. Proboj sa AOH1996 predstavlja nove mogućnosti za kreiranje personaliziranih i ciljanih lijekova protiv raka. Selektivnim napadom na kancerogenu PCNA, ovaj lijek otvara vrata prilagođenijem i efikasnijem pristupu liječenju raka.

Uspjeh pretkliničkih istraživanja AOH1996 ulijeva nadu među naučnicima i pacijentima. Kako lijek napreduje kroz klinička ispitivanja, mogao bi utrti put za novu eru terapije raka. Ako se pokaže uspješnim, AOH1996 može promijeniti igru u borbi protiv solidnih tumora i pokrenuti val inovativnih tretmana koji pružaju bolje rezultate za pacijente s rakom.

(Ubergizmo)