HP Elite Dragonfly G4 laptop je prelijepo dizajniran uređaj koji koristi najnoviji Intel® Core™ procesor, pruža audio i video iskustva poboljšana HP Presence-om, ima kućište napravljeno od 90% recikliranog magnezijuma i HP Wolf Security zaštitom

 

HP Elite Dragonfly G4 laptop direktno nasljeđuje prošlogodišnji Elite Dragonfly G3 tako što je zvanično dodao „Elite“ nadimak i zamijenio 12. generaciju Alder Lake-U sa 13. generacijom procesora – Raptor Lake-U.

Onog trenutka kada HP Elite Dragonfly G4 loptop uzmete u ruke, shvatićete da ovo nije uobičajeni Windows laptop. On ima jedinstvenu veličinu i konstrukciju. Iako izgleda tanji, nije baš toliko tanak i lagan kao uređaji nulte veličine koji su postali popularni prije nekoliko godina. Ovo je uređaj koji vam dobro stoji u ruci, poput fascikle koju nosite godinama.

Laptop je moderan, kao što se očekivuje od HP uređaja. Ivice školjke na preklop su zakrivljeniji i glatkiji. Nisu oštri kao što biste očekivali od tankog dizajna. HP logo na prednjoj strani je u hromu. I ima više hroma duž ivica trackpad-a. Sve je stilizovano i bez sjaja.

Laptop dolazi sa WLED UWVA WUXGA+ (1920×1280) ekranom dijagonale 13,5 inča protiv odsjaja sa slabim plavim svjetlom uprkos osvetljenosti od 1000 nita. Ekran je osetljiv na dodir i dolazi sa noćnim svjetlom i prilagodljivim postavkama boja u slučaju da ga želite podesiti za veću udobnost.  Zahvaljujući quad zvučniku koji je postavio Bang & Olufsen, kvalitet zvuka je jedan među najboljima.

Uprkos veličini kućišta od 13,5 inča, unutrašnja tastatura je skoro pune veličine, kao i trackpad. Tastatura je odlična za kucanje. HP je dodao oprugu na tipke zbog čega je kucanje na ovom notebook-u zadovoljstvo. Takođe, tipke imaju pozadinsko osvjetljenje. F tasteri imaju mnogo više opcija nego što je neko naviknut, uključujući režim letenja koji na neki način sugeriše zašto je ovaj notebook jedinstven, i dugme za blokiranje kamere.

 

HDMI port, dva USB-C porta, USB-A port, slot za SIM…

 

Tanka konstrukcija nije spriječila HP da ubaci HDMI port, dva USB-C porta, USB-A port i 3,5 mm priključak sa strane.

Osim toga, tu je i slot za SIM nalik pametnom telefonu koji vam omogućava pravilno bežično povezivanje sa ovim uređajem. I tu nema nikakve mudrolije – samo ubacite Nano SIM u slot i on počinje da radi. SIM se koristi samo kada nema dostupnog Wi-Fi-ja i sistem vas upozorava kada pokušavate da sinhronizujete svoj Office 360 ​​nalog ili uradite nešto sa velikim brojem podataka dok ste na LTE-u. Postoji i E-SIM opcija.

HP Elite Dragonfly G4 omogućava da birate između Intel i5 i i7 procesora sa do 32 GB RAM-a i 2 TB memorije. A budući da je ovaj uređaj uglavnom namijenjen vrhunskim rukovodiocima i poslovnim korisnicima, vrhunski modeli dolaze sa Intel vPro alatima za daljinsko upravljanje.

Dragonfly G4 dolazi sa unaprijed instaliranim HP Wolf Security koji radi u pozadini za skeniranje vaših datoteka i izolaciju prijetnji. Ovo vam također štedi nešto novca i ne morate ulagati u drugi antivirusni paket.

Kamera od 5 MP nije loša, ali po njegovoj cijeni, uređaj je mogao imati i Full HD kameru.

Baterija može izdržati cijeli radni dan uz intenzivno korištenje, čak i na mobilnoj mreži, što je prikladno za Windows uređaj ove veličine.

Dolazi sa cijenom od 1300 pa do 2400 dolara, u zavisnosti od RAM-a i skladišta. Dragonfly G4 se direktno takmiči sa drugim vrhunskim ultra tankim profesionalcima ili poslovnim laptopima kao što su Lenovo ThinkPad X13 G3, Dell Latitude 9330, Microsoft Surface serija ili Asus ZenBook S 13.

(IT mixer)