Na Wi-Fi brzinu može da utiče čitav niz parametara, od pozicije rutera do izbora provajdera interneta

 

Postoji više problema koji mogu da dovedu da vam Wi-Fi bude nefunkcionalan ili da brzina bude spora. U našim domovima je dosta uređaja kojima je potrebna Wi-Fi mreža i sopstvena IP adresa. Što ih je više to je mreža opterećenija i sporija.

Na brzinu može da utiče i pozicija na koju je postavljen ruter. Ti uređaji emituju signal na 2,4 GHz i 5 GHz. Ipak, ne treba isključivati mrežu koja počiva na 2,4 GHz. Njen signal lakše prolazi kroz zidove i druge čvrste objekte. Debeli betonski zid ili pod će potpuno blokirati mrežu od 5 GHz.

Previše korisnika

Što je više korisnika na istoj mreži, to će ona biti Wi-Fi brzina biti sporija. Potrebno je obratiti pažnju na to za šta koji uređaj koristi mrežu i kada to čini.

Stari mrežni kablovi

Moguće je i da probleme stvaraju stari ili oštećeni mrežni kablovi. Mrežni kablovi takođe mogu biti osjetljivi. Potrebno je provjeriti i da li možda negdje gube kontakt.

Pojačivači signala

Pojačivači signala su korisni, ali istovremeno mogu da stvaraju probleme. Potrebno je razmotriti mogućnost stvaranja kućne Wi-Fi mesh mreže.

Zagušenje Wi-Fi kanala

U gradovima često ima više Wi-Fi mreža koje rade jedna uz drugu. Svaka od njih uzima djelić dostupnog frekvencijskog opsega. Moguće je promijeniti broj kanala, iako noviji ruteri mogu sami da pronađu i odaberu najbolji dostupni kanal.

DNS server provajder internet pristupa je prespor

Po početnim postavkama koristi se onaj DNS koji vam nudi provajder internet usluga, a on može biti spor i nepouzdan pa tako odgovoran za brzinu interneta. Nekada treba pokušati s nekim drugim.

(Geek.hr)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.