Ruska svemirska agencija Roskosmos je predstavila fizički model nove ruske svemirske stanice

 

Ruska nacionalna svemirska agencija Roskosmos predstavila je model svemirske stanice, koju su ruski državni mediji nazvali ROSS, na vojno-industrijskoj izložbi „Armija-2022“ u blizini Moskve.

Ruska svemirska agencija u ponedeljak je prvi put predstavila izgled nove svemirske stanice koju planira da izgradi Rusiju, čime potvrđuje najavu o tome da je namjera Moskve o napuštanju Međunarodne svemirske stanice (ISS) ozbiljna.

Generalni direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov saopštio je da će se Rusija povući iz projekta Međunarodne svemirske stanice nakon 2024. godine i da će ispuniti sve obaveze prema svojim partnerima, ali će do tada početi sa formiranjem sopstvene orbitalne stanice.

Lansiran 1998. godine, ISS je kontinuirano „naseljen“ od novembra 2000. u sklopu partnerstva Sjedinjenih Država i Rusije, koje uključuje i Kanadu, Japan te još 11 evropskih zemalja.

NASA, koja bi želela da se održi rad ISS-a do 2030. godine, tvrdi da još nije dobila službenu potvrdu o ruskom povlačenju. Oni su mišljenja da će Moskva nastaviti da učestvuju u radu svemirske stanice do 2028. godine.

 

U opticaju dvije faze

 

Roskosmos je naveo u saopštenju da će nova ruska svemirska stanica biti lansirana u dvije faze, ne navodeći precizne podatke.

U prvoj bi fazi svemirska stanica bi bila sa četiri modula, a kasnije će uslijediti još dva modula i servisna platforma, rekli su ruski izvori.

Kada sve bude dovršeno, to bi bilo dovoljno za smještaj najviše četiri astronauta i za naučnu opremu.

Roskosmos je objavio da će nova stanica ruskim astronautima omogućiti puno širi pogled na Zemlju nego što ga imaju sada. Iako nacrti za neke od novih stanica već postoje, projektovanje na drugim segmentima još u toku.

Ruski državni mediji pišu da je lansiranje prve faze planirano za 2025. – 2026. godinu, a najkasnije 2030. Lansiranje druge i posljednje faze planirano je za 2030. – 2035.

Na svemirskoj stanici, kako je trenutno zamišljeno, ljudska posada ne bi bila stalno prisutna. Osoblje bi u svemiru boravilo dva puta godišnje tokom dužih perioda.

Dmitrij Rogozin, bivši direktor Roskosmosa rekao je da bi nova ruska svemirska stanica mogla da ispuni i svoju vojnu svrhu bude li to potrebno.

(Agencije)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.