Novo istraživanje potrošača iz ING-a pokazuje da evropski potrošači nisu sigurni šta tačno mogu da očekuju ​​od uspona vještačke inteligencije

 

Tokom ankete sprovedene prošlog decembra, evropski potrošači su pitani o raznim pitanjima vezanim za revoluciju koju su donele aplikacije veštačke inteligencije.

Među pitanjima koja su se odnosila na privatnu i profesionalnu upotrebu genetske AI i budućnost tržišta rada, bilo je i onih vezanih za šira društvena pitanja.

Koliko je sve nejasno pokazuje činjenica da je AI revolucija okarakterisana kao opasnost za društvo, dok istovremeno veliki procenat ispitanika govori o velikoj prilici za društvo.

Sa tvrdnjom „vještačka inteligencija je opasnost za društvo“ slaže se 37 odsto učesnika, 24 odsto se ne slaže, a 39 odsto niti se slaže niti se ne slaže. Sa tvrdnjom „vještačka inteligencija je prilika za društvo“ slaže se 54 odsto, dok se 12 odsto ne slaže, a 34 odsto je neutralno.

 

Poznavanje generativnih AI alata

 

Veoma veliko interesovanje za pitanje vještačke inteligencije u velikoj meri je podstaknuto puštanjem u javnost generativnih AI alata, a posebno ChatGPT-a , koji je bio dostupan korisnicima interneta više od godinu dana.

Na pitanje koliko su upoznati sa ovim alatima, 50% Evropljana kaže da je koristilo barem jedan od njih u posljednjih šest mjeseci. Svaki drugi Evropljanin koristi primjenu genetske vještačke inteligencije u svom privatnom ili profesionalnom životu.

Više od 6 od 10 Evropljana (64%) očekuje da će proizvodi i usluge bazirani na vještačkoj inteligenciji fundamentalno promijeniti njihove živote u narednih pet godina.

 

Tržište rada

 

Kad je u pitanju promjena koje će vještačka inteligencija donijeti tržištu rada, 40 odsto Evropljana vjeruje da će radnih mjesta koja će biti ukinuta zbog tehnologije biti više od novih radnih mjesta koja će biti otvorena u narednih pet godina.

Ovaj stav se odnosi na sve starosne grupe i sva zanimanja. Čudno je da kada se raspravlja o sopstvenoj profesiji, ispitanici ne izgledaju posebno zabrinuti.

Samo 3% onih koji trenutno rade vjeruje da će njihov posao biti zamijenjen vještačkom inteligencijom u narednih pet godina, a menadžeri i slobodnjaci pokazuju najniže stope.

 

Budućnost privrede

 

Što se tiče budućnosti privrede, stavovi o doprinosu vještačke inteligencije su pozitivni. Preko 40% očekuje pozitivan uticaj na rast u narednih pet godina, kako lokalno tako i globalno, dok samo 15% kaže da će AI imati negativan uticaj na ekonomski rast.

Generalno, ljudi izgledaju optimističniji po pitanju pozitivnog uticaja vještačke inteligencije na globalnom nego na nacionalnom nivou, što važi za sve zemlje koje su ispitane.

ING procjenjuje da će biti potrebno oko pet godina da se vidi bilo kakav značajan uticaj vještačke inteligencije na rast evropske privrede. Nasuprot tome, američka ekonomija će se vjerovatno kretati brže na ovom nivou.

Za pravila koja je usvojio Evropski parlament, a koja su prvi svjetski okvir za vještački inteligenciju, 67% Evropljana kaže da bi željelo da se primjenjuju stroga pravila, čak i ako to znači ograničavanje nekih mogućnosti koje tehnologija nudi.

(IT mixer)