PinePhone je pametni telefon koji ima operativni sistem drugačiji od svega onoga što smo dosad vidjeli, koji je više orijentisan na zaštitu privatnosti korisnika i koji ne ograničava korisnika kao što to čini Apple

 

PinePhone je telefon koji se priprema za izlazak na tržišta i koji bi korisnicima trebao predstaviti treću alternativu u pogledu operativnih platformi. Trenutno PinePhone još uvijek ne postoji u prodaji, ali bi se navodno to vrlo brzo moglo da promijeni. O čemu se tačnije radi i kakva je to kompanija koja stoji iza PinePhonea pročitajte u nastavku..

 

Šta je to Pine64?

 

Pine64 je manja kompanija koja je specijalizovana za osmišljavanje i razvoj ARM uređaja. Počela je s osmišljavanjem malih uređaja, koji su podsjećali na računare poput Raspberry Pi.

Vremenom se kompanija polako počela širiti, pa je Pine64 počela da proizvodi laptope, a od nedavno kompanija ima velike aspiracije prema svijetu pametnih telefona.

Osim svog novog pametnog telefona, Pine64 na tržište planira da izbaci i svoj prvi pametni sat, kao i tablet.

 

Šta je to PinePhone?

 

PinePhone je zapravo pametni telefon ”otvorenog tipa” (ili ”Open-source” pametni telefon) i kao takav predstavlja najambiciozniji projekt kompanije Pine64.

Za razliku od velike većine pametnih telefona koji su danas nam dostupni, PinePhone neće da pokreće Android ili iOS operativni sistem. Umjesto toga, PinePhone biće pametni telefon koji će da funkcioniše na Linuxovoj platformi.

Iz Pine64 govore da će njihov telefon podržavati sve veće Linux-orijentisane projekte. Neki od podržanih projekata biće Ubuntu Touch, Sailfish OS i Plasma Mobile. Svaki od tih operativnih sistema dolazi s vlastitim prednostima i nedostacima, a ta raznolikost jedna je od kompetitivnih prednosti koje nudi PinePhone.

Korisnici će moći slobodno da odaberu onu platformu koja njima bude najbolje odgovarala (umjesto da na izbor imaju samo onu koja je već pred-instalirana na njihov uređaj, kao što je to trenutno slučaj sa Android i iOS telefonima).

To u teoriji znači da, zaovisno o tome koju platformu odaberu, korisnici će imati različito iskustvo korišćenja. Ako jedan korisnik odabere Sailfish OS, a drugi Ubuntu Touch, njihovo iskustvo korišćenja znatno će se razlikovati i biće kao da su koristili pametne telefone sa dva različita operativna sistema.

Negativna strana ove raznolikosti leži u tome što će korisnici morati da učitaju sve te operativne sisteme sami u uređaje. To može biti problem kod nekih korisnika, pogotovo kod onih koji sa instaliranjem ”custom” ROM-ova nisu baš na ”ti”.

 

Specifikacije PinePhonea?

 

PinePhone će vrlo vjerojatno imati Allwinner A64 četverojezgreni procesor, sada već dosta staru Mali 400 MP2 grafičku karticu, 2 GB radne memorije i bateriju od 3.000 mAh.

Ekran uređaja biće rezolucije 1.440 x 720p i biće raspodijeljen na 5.9 inča. Vrsta ploče ekrana biće IPS LCD. Uređaj će imati kamere, ali će one isto tako biti vrlo skromne: zadnja kamera bit će senzor od 5 MP, dok će prednja biti senzor od 2 MP.

Uređaj će takođe da dođe sa USB-C utorom, utorom od 3.5 mm za slušalice i imat će plastično kućište. Trebao bi da teži oko 180 grama.

 

PinePhone na tržištu?

 

Trenutno je PinePhone u fazi prvih modela i koncepata. Zasad su prvi modeli dostupni samo za inicijalno ispitivanje koje vrše stručnjaci unutar Pine64.

Verzija dostupna za prodaju trebala bi na tržište i službeno da bude na proljeće ove godine (pretpostavlja se maj).

Ovaj pametni telefon trebalo bi da ima cijenu od 150 američkih dolara.

Ono što bi bilo jako dobro kod ovog uređaja jeste da ima mogućnost podrške za Android aplikacije.

(Omgubuntu)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.