Osim što će smjeti da jurcaju do 130 km/h samovozeći automobili će moći da mijenjaju i trake

 

Međunarodni ekspertski panel pri Ekonomskoj komisiji Ujedinjenih nacija za Evropu složio se da poveća maksimalnu brzinu za autonomna vozila u određenim situacijama.

Prema toj odluci, ograničenje brzine za samovozeće automobile biće podignuto sa 60 km/h na 130 km/h. Promjena trake bi takođe bila dozvoljena.

Prijedlog tek treba da odobri UNECE Svjetski forum za harmonizaciju propisa o vozilima, koji se sastaje od 21. do 24. juna, ali se taj potez smatra formalnošću.Pravilo bi tada stupilo na snagu nakon otprilike šest mjeseci.

carVertical banner - sponsored

Više od 50 zemalja širom svijeta su članice sporazuma, uključujući 27 zemalja EU. Sjedinjene Države, Kina i neke druge zemlje regulišu autonomnu vožnju prema sopstvenim standardima.

Trenutno je automatizovana vožnja ograničena na određene situacije na auto-putu, kao što su saobraćajne gužve. U situacijama kao što su tuneli ili led na kolovozu, koje automobili automatski detektuju preko kamera i senzora, vozači se upozoravaju i autonomna vožnja se isključuje.

Tehnologija autonomne vožnje ne znači jednostavno ulazak u automobil i prepuštanje vožnje kompjuteru. Međutim, prema UNECE, i industrija i stručni panel rade na takvim mogućnostima.

(B92)

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.