Četiri osobe će najmanje godinu dana boraviti u ovoj kući i simulirati život na Marsu

 

Četiri male sobe, teretana i puno crvenog pijeska – NASA je predstavila kuću u kojoj će od juna biti zatvoreno četvoro ljudi više od godinu dana kako bi simulirali život na Marsu.

Stanište, nazvano Mars Dune Alpha, nalazi se u istraživačkoj ustanovi Američke svemirske agencije u Houstonu u Teksasu.

Četvoro volontera koji će tamo živjeti pomoći će u pripremi buduće misije na Crvena planeta. Mjerenjem njihovih performansi i kognitivnih sposobnosti NASA će bolje razumjeti „resurse“ koji se moraju osigurati tokom ovog ambicioznog putovanja, rekla je u utorak Grace Douglas, voditeljka programa CHAPEA koji nadzire ovaj eksperiment.

„To će biti doista važna informacija za donošenje ključnih odluka o resursima“, rekla je ona tokom novinarskog obilaska staništa.

Takva misija dolazi s „vrlo strogim ograničenjima mase“, dodala je.

 

Šta sve sadrži kuća

 

Volonteri će živjeti u kući od 160 kvadratnih metara u kojoj su dva kupatila, vertikalna farma za uzgoj salate, soba namijenjena za medicinsku zaštitu, prostor za opuštanje i nekoliko radnih stanica.

Zračna komora vodi do „vanjske“ rekonstrukcije okoline Marsa – iako se još uvijek nalazi unutar hangara.

Nekoliko komada opreme koje bi astronauti vjerovatno koristili razbacano je po podu prekrivenom crvenim pijeskom, uključujući meteorološku stanicu, napravu za izradu cigli i mali staklenik.

 

Imaju i posebnu traku za trčanje

 

Tu je i traka za trčanje na kojoj će astronauti u treningu hodati obješeni na trake kako bi simulirali manju gravitaciju Crvene planete, prenosi Index.