Windows 10 pored mnogih korisnih aplikacija i funkcija donosi i nepotrebne opcije koje možete slobodno deaktivirati

 

Windows 10 se vremenom nadograđivao i pretvorio u veliki operativni sistem, koji je istovremeno dobio i nepotrebne opcije koje je najbolje deaktivirati.

Ovo su neke nepotrebne opcije u Windows 10 OS koje bi trebalo deaktivirati i samim time sebi „olakšali život“.

 

Obavještenja (notifikacije)

 

Action Center Windows 10 OS-a koristan je centralni interfejs za sve notifikacije – aplikacije, podsjetnike, nedavno instalirane programe. Prevelik broj notifikacija definitivno je stvar koja može da zasmeta, naročito ako su ti podsjetnici nepotrebni (gledamo u vas, savjeti za korišćenje Windowsa).

Kako biste ih obuzdali, uđite u podešavanje Windowsa 10 klikom na menije Settings > System > Notifications & actions.

Tamo isključite stvari poput savjeta za Windowse ili prikaza „dobrodošlice“ nakon instalacija nadogranji. Tu, ako želite, možete upravljati i sa podsjetnicima koje objavljuju same aplikacije.

 

Oglasi u Start meniju

 

Microsoft želi da koristite njihove aplikacije do te mjere da vam ih počne reklamirati u meniju Start.

Ove oglase možete isključiti tako što ćete jednostavno posjetiti podešavanja ili kliknuti na opcije personalizacije: Settings > Personalization > Start > Show suggestions occasionally in Start.
Ovim ćete da isključite oglase koje se pojavljuju kad otvorite meni Start.

 

Ciljani oglasi trećih strana

 

Microsoft prati vaše ponašanje u operativnom sistemu Vindovs 10 i kreira jedinstveni ID za oglašavanje koji je povezan sa vašim Microsoft nalogom. Koristi se za prikazivanje personalizovanih oglasa trećih strana preko Windows Store-a.

Ovo praćenje možete da isključite tako što ćete nakratko posjetiti meni za privatnost.

Kliknite na Settings > Privacy > General > Let apps use advertising ID to make ads more interesting to you based on your app activity.

Ovim ćete, kao što postavka navodi, da isključite oglasni ID kojim se oglasi personalizuju prema vašim aktivnostima unutar aplikacija.

 

Cortana koja „želi da vas upozna“

 

Cortana, prilagodljiv digitalni asistent Windowsa 10 prikuplja niz vaših ličnih podataka kao što su način na koji govorite, uzorci rukopisa i istorija pritisaka na tastere na vašoj tastaturi.
Možete je zaustaviti tako što ćete posjetiti podešavanja privatnosti ili otići u Settings > Privacy > Inking & typing i deaktivirati te opcije.

 

Aplikacije koje rade u pozadini

 

Aplikacije u operativnom sistemu Windows 10 vrlo često nešto rade u pozadini, čak i kad su ugašene.

One mogu da sakupljaju informacije, sšalju notifikacije, preuzimaju i instaliraju nadogradnje i samim time troše vaš internet i bateriju. Ako koristite mobilni uređaj i imate ograničen saobraćaj, predlažemo da isključite ovu funkciju.

Idite u podešavanja pozadinskih aplikacija klikom na Settings > Privacy > Background apps i tamo isključite opciju za dozvolu rada u pozadini (Let apps run in the background) ili ugasite pojedine aplikacije.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.