Mnogi naši uređaji postaju sve manji i tanji ovih dana, i kao takvi, moraju postojati novi načini za njihovo napajanje. Zahvaljujući radu istraživača na Tehnološkom univerzitetu Chemnitz, možda su smislili način da to urade razvijanjem baterija veličine zrna soli.

Zbog svoje nevjerovatno male veličine, njegova upotreba ima daleko veći potencijal gdje bi mogla napajati biokompatibilne senzorske sisteme smještene u ljudskom tijelu. Sada, ove vrste sićušnih baterija nisu baš nove. Bilo je i drugih sličnih razvoja u prošlosti, ali za razliku od nekih svojih prethodnika, ova baterija je zapravo dovoljno moćna da napaja veće uređaje poput kompjutera.

Mikrobaterija i zrno soli
Mikrobaterija i zrno soli

Istraživači tvrde da je dizajn njihove baterije inspirisan švajcarskim rolom, gde se slojevi baterije mogu namotati a da ne zauzimaju previše prostora, u poređenju sa tradicionalnijim baterijama koje vidimo u pametnim telefonima i laptopima gde su dugačke i ravne, a što je veći kapacitet, to je veći otisak.

Uzimajući to u obzir, prije nego što se previše oduševimo ovim mikrobaterijama, tek trebamo vidjeti primjenu ovog izuma u stvarnom svijetu, tako da bi moglo proći neko vrijeme prije nego što se njegov dizajn i prednosti mogu vidjeti ili osjetiti.

(Ubergizmo / BGR)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.