Ljudi govore mnoge stvari o pametnim telefonima. Neke su istinite, druge su glupost. Kao i obično, istina je negde između.

 

Bolje je ne ažurirati telefon jer ga to usporava

 

Netačno. Nemački stručnjak Stefen Herget preporučuje korisnicima da redovno ažuriraju telefone kako bi sebi omogućili nove funkcije i zaštitili se od bezbjednosnih propusta.

Iako stariji uređaji, u rijetkim slučajevima, mogu da se uspore zbog ažuriranja, nema drugog načina jačanja bezbjednosnih podešavanja.

 

Svaki pametni telefon sme da se pokvasi, čak i oni koji nemaju IP zaštitu

 

To zavisi od količine vlage. Nekoliko kapi neće naštetiti pametnom telefonu, tvrdi Herget.

IP kod štiti telefon od prodiranja prašine i vode pa su svi moderni pametni telefoni do neke mere zaštićeni.

Ali ako vam telefon upadne u vodu, može prestti normalno da funkcioniše usprkos IP zaštiti.

 

Visoka rezolucija označava dobar kvalitet kamere

 

Netačno. Kvalitet fotografija snimljenih modernim pametnim telefonima ne zavisi od broja megapiksela, već od kvaliteta sočiva, senzora i drugih tehničkih komponenti, objašnjava Herget.

Osim toga, softver kamere ima sve veću ulogu kod kvaliteta slike, pogotovo pri fotografisanju u mraku ili u uslovima lošeg osvjetljenja.

 

Baterija se mora isprazniti do kraja prije negoli telefon priključimo na punjenje

 

Netačno. Ova teza potiče iz vremena kad su baterije najčešće bile od nikl-kamdijuma. Danjašnje litijum-jonske baterije bi zabravo trebalo da se stave na punjenje pre nego što se potpuno isprazne.

Stefen Herget preporučuje da se baterija ne pušta na ispod 20% kapaciteta, zbog toga što je potpuno pražnjenje može oštetiti.

 

U avionu treba uključiti „avionski“ način rada jer se u suprotnom može srušiti

 

Netačno. Putnici aviona bi zaista trebalo da ugase telefone ili da ih podese za avionski režim. Međutim, ne zato što bi mogli da prouzrokuju pad aviona, već zato što mogu da ometaju radijsku komunikaciju aviona.

 

Korišćenje telefona prilikom oluje privlači munje

 

Netačno. U pametnom telefonu nema dovoljno metala koji bi privukao munju.

 

Ako ne resetujemo telefone redovno, postaće sporiji

 

Netačno. Za razliku od desktop računara, pametni telefoni ne moraju da se redovno gase, jer su njihovi operativni sistemi stvoreni za kontinuiranu upotrebu, kaže Herget.

 

Korišćenje telefona na benzinskim pumpama može da pruzrokuje eksploziju

 

Netačno. Upozorenja o mogućnosti požara prouzrokovanog korišćenjem telefona pri točenju goriva, koje možemo vidjeti na benzinskim pumpama, postoje zbog toga što je gorivo zapaljivo.

Na primjer, do požara može doći u slučaju da se pri padu telefona ošteti baterija. Stefen Herget ipak preporučuje da telefone tokom točenja goriva stavimo u džep.

 

Ako ugasimo aplikacije kad ih ne koristimo, ubrzaćemo rad pametnog telefona i uštedećemo bateriju

 

To zavisi od starosti i naših navika korišćenja uređaja. Moderni pametni telefoni sami uspore aplikacije kako bi uštedili bateriju, objašnjava Herget.

Zbog toga ne bi trebalo gasiti aplikacije. Štaviše, ako ne ugasimo aplikacije koje redovno koristimo, možemo uštediti bateriju, jer se one u tom slučaju ne moraju stalno ponovno pokretati. Ali ipak, na starijim uređajima ima smisla gasiti aplikacije.

 

Moguće je pokupiti virus na pametnom telefonu putem SMS poruke

 

Netačno. Virusi se na ovaj način ne mogu prenijeti, kaže Herget. Ipak, kriminalci mogu putem SMS-a na pametni telefon da pošalju link koji vodi na stranice koje vam mogu ukrasti podatke ili skinuti štetni softver.

(poslovni.hr)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.