Renault bi da proda bar četvrtinu svog vlasništva u Nissan-u, a moguće je da u igru ulaze Kinezi

 

Francuski proizvođač automobila Renault razmatra prodaju dijela svog vlasničkog kolača u Nissan-u, kako bi prikupio još nekoliko milijardi evra potrebnih za prelazak na proizvodnju električnih vozila, objavio je Blumberg pozivajući se na dobro obavještene izvore.

Renault nastavlja sa planovima da svoje poslovanje podijeli na električne i automobile sa SUS motorima u pokušaju da sustigne rivale kao što su Tesla i Volkswagen. Francuski proizvođač je u petak saopštio da su sve opcije za razdvajanje poslovanja električnih vozila na stolu.

„Svi planovi biće podložni odobrenju partnera iz alijanse Renault-Nissan“, rekao je šef finansija Tijeri Piton.

carVertical banner - sponsored

Sam Nissan bi možda bio spreman da otkupi dio akcija japanskog proizvođača čiji je vlasnik Renault, kažu izvori koji su željeli da ne budu imenovani jer rasprava nije javna.

Renault bi mogao da traži i druge kupce za svoj udio od 43 odsto u Nissan-u, dodaju, dok se kao mogući kupac nezvanično pominje kineski Geely.

I Renault i Nissan odbili su da zvanično komentarišu ove najave.

 

Akcije Renault-a skočile, a Nissan-a u padu

 

Nakon objavljivanja ove vijesti, akcije kompanije Renault na Pariskoj berzi skočile su u petak za čak 8,3 odsto, dok su akcije Nissan-a u ponedjeljak potonule za pet odsto.

Smanjenjem svog udjela u Nissan-u, vrijednog 7,1 milijardu evra, Renault će se naći u situaciji da „hoda po tankoj žici“, balansirajući između održavanja ovog 23-godišnjeg partnerstva i rizika da se ono raspadne.

Iskrivljena zajednička struktura vlasništva, u kojoj Nissan, sa druge strane, posjeduje samo 15 odsto vlasništva kompanije Renault i nema pravo glasa, godinama je bila bolna tačka spora među čelnicima Nissan-a.

Neki kažu da bi Renault mogao da proda i veći udeo u Nissan-u i da zadrži samo 15 odsto vrijednosti partnerske kompanije, što bi im donelo 4,65 milijardi evra.

Tihi sukob između dvije kompanije dodatno je pogoršao skandal sa bivšim liderom alijanse Renault-Nissan, Karlosom Gonom.

Analitičari procjenjuju da bi prodaja mogla da pomogne u finansiranju velikih strukturnih promjena u francuskoj kompaniji, koje je generalni direktor Luka de Meo iznio u februaru ove godine, ali i da ublaži dugogodišnje tenzije između dvije partnerske kompanije.

(automobili.hr)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.