Stručnjaci s Caltecha u saradnji s NASA-inim JPL-om razvijaju sistem za brzo lansiranje autonomnih dronova koje bi moglo dobro da posluži u razne civilne i vojne svrhe

 

Rad s malenim multirotorskim bespilotnim letjelicama u zahtjevnim i prenaseljenim okruženjima zahtijeva i pouzdanu metodu za njihovo brzo i precizno lansiranje. Jedan od načina kako bi se ono moglo obavljati predstavili su stručnjaci kalifornijskog univerziteta Caltech i NASA-inog Laboratorija za reaktivni pogon (JPL). Njihovo rješenje za brzo lansiranje dronova uključuje prerađeni top za bejzbol loptice koji se inače koristi pri treningu sportista.

Ovaj je top inače pogonjen elektromotorima, na kojima su smještena dva brza točka, smještena s jedne i druge strane cijevi. Kratkim dodirom s projektilom ovi točkovi prenose brzinu na njega i tako ga ispaljuju u željenom smjeru. Umjesto loptica u ovaj su top naučnici postavili sklopivi 3D printani dron, koji u sklopljenom stanju ima oblik balističkog projektila.

 

Brzo i efikasno iz kamiona

 

Jednom kada je ispaljen iz cijevi promjera oko osam centimetara, dron (inače nešto teži od pola kilograma) vrlo brzo otvara svoje rotore i na visini od oko 10 metara prelazi iz balističke putanje u kontrolisani let.

Rasklapanje se događa mehanički, po principu opruge, i to u samo 70 milisekundi od ispaljivanja, dok je daljnji let kontrolisan elektronskim putem.

Isti započinje pokretanjem motora koje se događa tek oko 200 milisekundi nakon lansiranja, a već nakon jedne sekunde dronom se može normalno upravljati.

Ispaljivanje dronova na ovaj je način brzo i precizno, a što možete da vidite u priloženom video. Može se izvesti i tokom vožnje iz tovarnog prostora kamioneta.

Moguće primjene ove tehnologije brojne su – od akcija nadzora terena, spašavanja u slučajevima katastrofe, istraživanja prirode, pa sve do očiglednih vojnih primjena na bojištu.

Trenutno se za ispitivanje tehnologije koristi dron SQUID (Streamlined Quick Unfolding Investigation Drone) promjera osam centimetara, ali se radi i na razvoju prototipa većeg (15 cm) i manjeg (5 cm) promjera sličnih karakteristika.

(Spectrum)