Dok se govorilo ko će preuzeti Fitbit, spominjalo se da Google ima jakog rivala koji je takođe bio zainteresovan za kupovinu, a ove sedmice smo napokon saznali o kome je bila riječ

 

Google je nedavno preuzeo Fitbit za više od 2 milijarde dolara, a nove informacije otkrile su da je još jedan tehnološki gigant bio zainteresovan za tu kompaniju.

Tržištem nosivih uređaja dominira Apple sa svojim pametnim satom, kojem su najveća konkurencija kompanije poput Samsunga, Fitbita (tj. sada Googlea), Huaweija i drugih.

Riječ je o tržištu na kojem leži veliki potencijal, odnosno velika mogućnost rasta jer se očekuje da će sve više ljudi u budućnosti kupovati pametne satove i narukvice za fitness.

Upravo taj veliki potencijal na tržištu razlog je zašto je nedavno Google odlučio platiti više od 2 milijarde dolara za preuzimanje Fitbita, jednog od pionira na tržištu nosivih uređaja.

Američka kompanija, čiji su proizvodi popularni i u regionu, poznata je po odličnom hardveru, ali i softveru s kojima prati i analizira aktivnosti korisnika te bi njihovi inženjeri trebali pomoći Googleu koji ima velike ambicije kada su u pitanju pametni satovi.

Pročitajte još: Jeff Bezos se hvali kako je unaprijedio poslovanje i način rada

Kada se ranije govorilo o akviziciji Fitbita, spominjala se i druga, „misteriozna kompanija“ koja je takođe bila zainteresovana za kupovinu, a ove sedmice smo napokon saznali o kome je bila riječ.

Fitbit je htio kupiti i Facebook. Zuckerberg se sastajao u tri navrata s predstavnicima kompanije s kojima je razgovarao o preuzimanju. Prvi razgovori počeli su još u junu te je osnivač i izvršni direktor Fejsa dao je nekoliko ponuda za akviziciju Fitbita.

Posljednja ponuda iznosila je 7,30 dolara po dionici, ali je Google ipak bio malo izdašniji pa je ponudio 7,35 dolara. Nakon toga Facebook se povukao iz igre jer je 7,30 bila njihova posljednja ponuda, a Fitbit je razgovore nastavio s Googleom.

Biće zanimljivo pratiti tržište nosivih uređaja tokom sljedeće godine pa se analitičari pitaju kako će Google integrisati Fitbit i što možemo očekivati od njih kada su u pitanju i hardver i softver.

Jedna od mogućnosti je da Google napokon predstavi svoj pametni sat Pixel Watch, a gotovo je sigurno da će poboljšati svoju platformu za nosive uređaje Wear OS koja se dosad nije pokazala pretjerano uspješnom.

Takođe, nove informacije otkrile su nam da i Facebook ima velike planove kada su u pitanju nosivi uređaji te se možemo zapitati razmišljali i Zuckerberg o Facebook Watchu.

(CNBC)