Najbogatiji čovjek svijeta i osnivač Amazona Jeff Bezos konstantno gleda kako da unaprijedi poslovanje i način rada.

 

Kad je u pitanju unapređivanje poslovanja Jeff Bezos misli i na mnoge sitnice, a naročito na jednu s kojom je podigao sam način rada na jedan viši nivo pa je vrlo ponosan na taj detalj.

„To je najpametnija odluka koju smo donijeli“, rekao je Bezos.

Pod tim je mislio na uklanjanje PowerPoint prezentacija sa sastanaka te uvođenje „tihih sastanaka“ umjesto toga.

Zvuči čudno jer mnoge sastanke i dalje održavaju uz prezentacije. Ali, ne i ona trenutno najuspješnija. I ne samo ona, Bezosa prate Twitter i Square, na čijem je čelu Jaack Dorsey.

Dakle, to se izvodi na način da kad sjednu na sastanke, svi učesnici dobiju bilješke i imaju pola sata kako bi ih pročitali. Nakon tih pola sata slijedi rasprava o pročitanom.

Naravno, učesnici imaju pravo vaditi bilješke te uopšte da zapisuju najzanimljivije detalje o kojima bi željeli prodiskutovati.

Lideri velikih kompanija smatraju da se na taj način istinski svi uključuju u tematiku, prouče je i bez obzira učestvuju li u samoj raspravi, jasno im je što se nalazi pred njima.

Naime, pri klasičnim održavanjima prezentacija, ne bi svi bili istinski uključeni. Ljudima bi znalo biti dosadno pa ne bi bili najiskrenije aktivni.

„Prije je bio problem to što bi malo ko mogao izdržati prezentaciju mirno do kraja. Čim bi naišla neka nejasnoća, ili bi postojalo neslaganje, prezentacija bi bila prekinuta. Nakon toga je bilo teško da se prezentacija nastavi na pravi način. Ovako svi dobiju priliku da vide detaljno šta je pred njima pa u vremenu namijenjenom diskusiji da iznesu stavove ili da pitaju šta im nije jasno“, jednostavno je objasnio Bezos jednu od njegovih jednostavnih i korisnih odluka.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.