Američko tužilaštvo optužilo je dvojicu bivših radnika kompanije Twitter da su u SAD špijunirali u korist Saudijske Arabije.

U tužbi pred američkim okružnim sudom u San Francisku se detaljno opisuje jedan koordinisan pokušaj saudijskih zvaničnika da angažuju zaposlene u Twitteru da prikupljaju lične podatke sa više hiljada Twitter naloga.

Među njima su nalog jednog popularnog novinara koji ima više od milion sljedbenika i drugi poznati kritičari vlade u Rijadu, prenosi AP.

U tužbi se takođe tvrdi da su dvojica službenika, koji po prirodi posla nisu imali pristup ličnim informacijama korisnika, dobili kao nagradu sat poznate marke i desetine hiljada dolara uplaćenih na tajne bankovne račune.

Kompanija Twitter je priznala da sarađuje u američkoj istrazi dvojice bivših službenika optuženih o njihovom pristupu ličnim informacijama korisnika, po nalogu saudijske vlade.

„Njujork tajms“ navodi da je ovo prvi slučaj da su saudijski državljani optuženi za špijuniranje u SAD.

(Tanjug)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.